Altijd al willen weten of liefde helpt tegen pijn? En of dat de perfecte partner bestaat? Lees hier de tien leukste weetjes over de liefde.
Het boek ‘Hartstocht’ van Tila Pronk bevat allerlei interessante liefdesweetjes. Scientias.nl selecteerde voor u de leukste tien.
1. Liefde als pijnstiller
Liefde kan pijn stillen. Hoe? Als iemand pijn ervaart en hij of zij kijkt naar zijn partner, dan worden de beloningsgebieden in de hersenen geactiveerd. Dit werd ontdekt tijdens een onderzoek naar pijnbeleving. Tijdens dit onderzoek werden proefpersonen in een hersenscanner gelegd terwijl zij een elektrode aan hun linkerhand bevestigd kregen. De elektrode veranderde constant van temperatuur: van aangenaam warm tot pijnlijk heet. Ondertussen moesten de proefpersonen verschillende taken verrichten. Bij de eerste taak moesten woorden met elkaar worden verbonden, bij de tweede werd er gekeken naar foto’s van aantrekkelijke mensen en als laatste werden er foto’s bekeken van de partner. De proefpersonen ervoeren de minste pijn tijdens het kijken naar foto’s van hun partner. Ook was dit terug te zien in de hersenactiviteit: namelijk de beloningsgebieden. Dus heeft u wel eens pijn, bekijk dan een foto van uw partner en mogelijk helpt het!
2. Symmetrie zit opgeslagen in de lichaamsgeur
Symmetrie is aantrekkelijk. Mensen die een symmetrisch gezicht (ogen, oren, mond, neus en wangen zijn in perfecte verhouding) hebben, worden aantrekkelijker gevonden. Maar symmetrie is moeilijk waar te nemen met het blote oog. Misschien is dat de reden dat informatie over de symmetrie van iemands gezicht in de lichaamsgeur zit opgeslagen. Dit blijkt uit een onderzoek van een Amerikaanse antropoloog. De vrouwen werd gevraagd om aan t-shirts van verschillende mannen te ruiken en wat bleek? Vruchtbare vrouwen vonden de t-shirts van mannen met veel symmetrie in het gezicht het meest prettig en sexy ruiken. Voor de niet-ovulerende vrouwen was de prettige geur niet gerelateerd aan symmetrie.
3. Openingszinnen werken niet
‘De onzin van de openingszin’ schrijft Pronk in haar boek. Mannen denken nog altijd dat een openingszin werkt. “Heb je een plattegrond voor mij? Want ik verdwaal steeds in jouw ogen.” of “Hoe voelt het nou om de mooiste vrouw in deze ruimte te zijn?” Op talloze websites zoals deze worden mannen van advies voorzien in het versieren van een vrouw. De waarheid is dat openingszinnen niet werken, zo blijkt uit onderzoek. Twintig procent van de nietsvermoedende vrouwen in het onderzoek reageerde negatief als een man ze benaderde met een openingszin. In tegenstelling tot de zeventig procent die positief reageerde als een man ze neutraal benaderde.
4. De perfecte partner bestaat niet
De perfecte partner bestaat niet. Sommigen gaan van de ene relatie naar de andere, op zoek naar die ene perfecte persoon. Maar aan het einde van de rit blijven zij alleen achter: hun partners konden niet voldoen aan hun lijstjes vol eisen. Volgens Pronk creëert u de perfecte partner als u verliefd bent. “Alle negatieve eigenschappen van een persoon ziet u als positief. Uw partner kan niets fout doen en lijkt in uw verliefde ogen perfect, ook al is de werkelijkheid anders” vertelt zij aan Scientias.nl. Dus vrijgezellen kunnen niet verliefd worden? “Verliefdheid moet je inderdaad kunnen toelaten.”
5. Homo’s gaan vaker vreemd
Mannen gaan vaker vreemd: zij hebben immers een hogere seksdrive door evolutie. Je zou kunnen denken dat homoseksuele mannen minder vreemdgaan binnen een relatie, aangezien zij ‘matchen’ in hun seksdrive. Maar niets is minder waar want uit onderzoek blijkt dat homoseksuelen juist veel vaker dan hetero’s vreemdgaan. Volgens Pronk heeft dit naast een hogere seksdrive bij mannen ook te maken met een ander evolutionair feit: seksuele diversiteit. Oftewel: mannen willen seks met veel verschillende partners. Wel wordt vreemdgaan beter geaccepteerd binnen homoseksuele relaties dan bij hetero’s. “Mannen begrijpen elkaar veel beter op dat gebied, want ze voelen allebei hetzelfde. Zij zijn eerder geneigd om te zeggen: we houden nog van elkaar, maar we willen af en toe seks met anderen” zegt Pronk.
6. Iedereen liegt in de liefde
Iemand die zegt nooit te liegen, liegt. Mensen liegen namelijk iedere dag, dat blijkt uit onderzoek. Bella dePaulo vroeg proefpersonen om een dagboek met leugens bij te houden. Uit de resultaten bleek dat iedere persoon 1 à 2 leugens per dag vertelde. Ook schenen de proefpersonen zich niet te schamen voor hun leugens: zeventig procent zou zijn of haar leugen opnieuw vertellen.
7. Geen liefde is schadelijker dan roken
U denkt dat roken schadelijk is voor de gezondheid? Geen liefde ontvangen, kan nog veel schadelijker zijn. Uit het boek ‘Advances in personal relationships‘ van Warren H. Jones en Daniel Perlman blijkt dat het leven in een sociaal isolement voor hartklachten zorgt. Een eenzaam leven zou dan ook een groter risico vormen voor de gezondheid dan roken. Daarnaast bleek ook nog eens dat geïsoleerde mensen met een hartaandoening twee keer zoveel kans hadden om te overlijden aan hun ziekte dan mensen met veel steun uit hun omgeving.
8. Baby’s hebben ook een eerste indruk
Pasgeboren baby’s zien liever een aantrekkelijk dan een onaantrekkelijk gezicht. In een onderzoek moesten baby’s naar een computerscherm kijken. Zij kregen foto’s te zien van aantrekkelijke en onaantrekkelijke gezichten. En wat bleek? De kleintjes keken vaker en langer naar de foto’s van aantrekkelijke mensen. Dus zelfs baby’s van 14 uur oud hebben een eerste indruk van de aantrekkelijkheid van iemand.
9. Spannende situaties leiden tot ‘verliefdheid’
Een gezamenlijke parachutesprong is volgens Pronk één van de manieren om uw relatie nieuw leven in te blazen, want het gevoel van verliefdheid ontstaat voornamelijk tijdens ‘spannende’ situaties. Dat blijkt uit een onderzoek waarin een vrouw op pad wordt gestuurd naar een nationaal park in Canada. Haar doel: mannen werven voor het onderzoek. Na het aanspreken van de mannen gaf zij hen haar telefoonnummer. Dit ‘werven’ deed zij op twee verschillende plekken in het park. De eerste plek was een stabiele, brede brug die drie meter boven een rivier hing en de tweede plek was een brug die zich 150 meter boven dezelfde rivier begaf met een lage reling. Daarnaast zwiepte de brug heen en weer door de wind. Uit de resultaten bleek dat de mannen op de ‘gevaarlijke’ brug heel anders reageerden op de vrouw dan de mannen op de stabiele brug. Zij verzonnen namelijk verhalen met een sterke seksuele lading en toonden veel interesse in haar. Ook belde negen van deze achttien mannen haar op in tegenstelling tot de twee van de zestien mannen op de andere brug. Dit komt volgens Pronk doordat de mannen op de spannende brug hun nervositeit toeschreven aan de mooie vrouw, en niet aan de wankele brug. “Zij denken dan verliefd te zijn, maar eigenlijk zijn zij gewoon nerveus.” Een spannende ervaring kan dus leiden tot verliefdheid, een reden om binnenkort iets spannend te ondernemen met uw partner?
10. Eén op de vijftig kinderen is van een ander
Eén op de vijftig kinderen in de wereld wordt opgevoed door een man die, zonder het te weten, niet de biologische vader van het kind is. Dit zou alles te maken hebben met de seksuele strategieën van de vrouw. Volgens de goede-genentheorie hebben vrouwen evolutionair gezien twee doelen voor ogen: het aan de haak slaan van een man die voor haar en haar kinderen kan zorgen en zichzelf stiekem laten bevruchten door een man die haar sterke en aantrekkelijke kinderen kan geven, iets waar haar eigen man niet de juiste genen voor bezit. Dus weet u wel zeker dat uw kind van uzelf is?