Recensie: Onsterfelijk

  Onsterfelijk worden is dan wel onmogelijk (tot nu toe), maar u kunt wel uw leven verlengen met 40 jaar. Hoe? Lees dat in het boek van Terry Grossman.

  Onsterfelijk zijn, willen we dat niet allemaal? Helaas is de wetenschap nog niet zo ver, maar volgens Grossman kunt u wel degelijk uw verouderingsproces vertragen. In zijn nieuwe boek Onsterfelijk, dat hij samen met Ray Kurzweil schreef, legt hij uit hoe wij mensen in drie stappen onze levensspan kunnen verlengen. Stap één is het toepassen van de huidige medische kennis, stap twee is het gebruik maken van de zich snel ontwikkelende gentechnologie en de laatste stap is gebruik maken van nanotechnologie. Volgens hem kunnen wij, door het toepassen van de kennis in zijn handleiding, ons leven met wel veertig jaar verlengen.

  Informatietechnologie
  De huidige medische wereld is snel aan het veranderen in een informatietechnologie schrijft Grossman. “Vroeger ontdekten wetenschappers op goed geluk een medicijn maar tegenwoordig doen wij dat op een rationele manier. Zo kunnen we moleculen ontwerpen om hele specifieke taken uit te voeren.” Maar volgens hem doen veel artsen hier nog niet aan mee. “Helaas zitten de meeste artsen nog vast aan het oude paradigma en beoefenen ze de geneeskunde niet als een informatietechnologie. Om dus optimaal gebruik te kunnen maken van de nieuwste medische kennis die vandaag de dag beschikbaar is, moet u uw gezondheid in eigen hand nemen en als het ware uw eigen arts worden. U kunt op niemand anders vertrouwen – zelfs niet op uw eigen artsen, hoewel ze nog steeds erg goed van pas kunnen komen.” Dus hoe kunt u zelf het heft in handen nemen?

  Terry Grossman. Bron: fantastic-voyage.net
  Plan
  In het eerste deel schetst Grossman het probleem: namelijk dat wij mensen niet geprogrammeerd zijn om een lang leven te leiden. Hij gaat in op de belangrijkste doodsoorzaken van de mens zoals hartziekten, kanker, beroertes, diabetes en de ziekte van Alzheimer en geeft daarbij al enkele tips om gezond te blijven. Zo schrijft hij: “Use it or lose it”. Grossman stelt dat het belangrijk is om uw hersenen te blijven gebruiken. Door het ontbreken van intellectueel uitdagende activiteiten zou het brein geen nieuwe verbindingen meer maken en wordt het minder goed georganiseerd. Dit leidt uiteindelijk tot disfunctionaliteit.

  Preventie
  Eén van de belangrijkste dingen om een lang leven te leiden, is preventie en vroege detectie van ziekten. Maar volgens Grossman is deze preventieve zorg maar lastig te verkrijgen. Verzekeringsmaatschappijen betalen er nauwelijks of niet aan mee en artsen zouden niet in staat zijn om ziekten op tijd te signaleren. De eerste stap in het plan om ‘onsterfelijk’ te worden is dan ook praten met uw arts. Andere stappen zijn ontspanning, zelfonderzoek, gezonde voeding, supplementen en afvallen. Het is duidelijk dat het hier om een zelfhulpboek gaat: het staat vol met recepten, bewegingsoefeningen en technieken. Alles wat tot nu toe bekend is in de wetenschap om een gezond leven te leiden staat er in. Maar wat toch wel het meest interessant is, is om te lezen over de nieuwe technologica, iets waar in het boek helaas maar één hoofdstuk aan wordt gewijd.

  Onsterfelijk
  Grossman is er van overtuigd dat wij mensen ooit onsterfelijk zullen worden. Er zijn nu al effectieve manieren om nieuwe genen toe te voegen. Wij kunnen bijvoorbeeld cellen uit het lichaam halen, een nieuw gen toevoegen, ervoor zorgen dat een cel zich miljoenen malen vermeerdert en de genetisch versterkte cellen terug in het lichaam injecteren. Veel problemen die eerder bij gentherapie voorkwamen, zouden al niet meer spelen. Zo worden de reacties van het immuunsysteem omzeild en worden de genen minder vaak op de verkeerde plek geplaatst. Grossman praat in zijn boek al over designbaby’s en designbabyboomers. Maar ook andere technieken verlengen ons leven. Wetenschappers kunnen genen voor telomerase en andere enzymen verwijderen. Dit zou kanker voorkomen, want kankercellen hebben telomerase nodig om ons te doden. Ook kunnen we cellen die giftig zijn geworden doden door het immuunsysteem te activeren. En dan is er nog de nanotechnologie, die exponentieel groeit. Volgens Grossman zullen miljarden nanobots in de toekomst in ons bloed onze bloedcellen versterken en vervangen. Ook zullen ze gifstoffen verwijderen, ziekteverwekkers vernietigen, chirurgische ingrepen uitvoeren van binnenuit, tumoren verwijderen, gebroken botten herstellen en verschillende lichaamsfuncties monitoren.

  Langer leven
  De nieuwe technieken zijn nu nog niet beschikbaar maar door de stappen uit het plan te volgen, blijft u wel langer leven. En binnen die extra jaren kan er een hoop veranderen en zullen de technieken wel beschikbaar zijn. Voor mensen die graag willen weten hoe zij een lang en gezond leven kunnen leiden, is ‘Onsterfelijk’ een must. Al het onderzoek van de afgelopen jaren is hierin gebundeld en begrijpbaar uitgelegd. Op een overzichtelijke manier worden alle stappen uitgelegd die u zelf kunt ondernemen. Voor mensen die vooral over onderzoek naar gentherapie en nanotechnologie willen lezen, is dit boek geen goede keus. Hier wordt alleen op het einde aandacht aan besteed.

  Kopen?
  Wilt u dit boek vol informatie voor een langer en gezond leven ook op de boekenplank? Dan kunt u het boek hier ook direct bestellen!

  Terry Grossman bezocht ons land begin mei en Scientias.nl interviewde hem naar aanleiding van zijn nieuwste boek. Nieuwsgierig? Lees het interview hier!

  Bronmateriaal

  Boek 'Onsterfelijk'. Geschreven door Terry Grossman en Ray Kurzweil.
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Gerry Balding (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd