‘Te weinig zonlicht deed Mozart de das om’

Nieuw onderzoek wijst erop dat Mozart ziek werd en stierf doordat hij te weinig tijd in de zon doorbracht.

Wolfgang Amadeus Mozart had veel last van ziekten. Hij kreeg in zijn relatief korte leven – hij werd slechts 35 jaar oud – onder meer de pokken, buiktyfus en diverse luchtweginfecties. Wat de componist precies fataal is geworden, is onduidelijk. Maar wetenschappers denken de waarheid nu op het spoor te zijn. Een tekort aan vitamine D zou Mozart de das om hebben gedaan.

Weinig zonlicht
Het huis van Mozart ligt in een gebied dat relatief weinig zonlicht krijgt. Bovendien zijn veel ziekten die de componist onder de leden had te verklaren door een tekort aan vitamine D. Het feit dat deze ziekten juist de kop opstaken in de periode tussen oktober en mei: een tijd waarin de componist helemaal weinig zonlicht te zien kreeg, versterkt dat vermoeden alleen maar.

WIST U DAT…

Geen kans
En Mozart maakte geen schijn van kans. “Zij (de dokters van die tijd, red.) wisten niets van vitamines,” stelt expert William Dawson. “Ze wisten ook niets over bacteriën en over bloeddruk.” Mozarts artsen waren goed. “Maar ze hadden niet de kennis of de technologie om hem te behandelen.”

Mahler
Onderzoeker William Grant is ervan overtuigd dat er meer muzikanten en componisten zijn die aan een tekort aan vitamine D zijn overleden. Ze brachten een groot deel van hun tijd binnen door en dat zou ze fataal zijn geworden. Grant denkt dan onder anderen aan Gustav Mahler. De componist overleed aan een ontsteking in het hart. Deze was waarschijnlijk te voorkomen geweest als Mahler meer tijd in de zon had doorgebracht. Ook Mozart had zijn leven flink kunnen verlengen als hij wat vaker aan zijn kamers en werk ontsnapt zou zijn.

Dawson – die zelf een uitgebreid paper schreef over de ziekten waar Mozart aan leed – benadrukt dat het onmogelijk is om met zekerheid te stellen dat te weinig vitamine D de boosdoener is. Zelf denkt hij dat de componist stierf door de behandeling van de artsen. Toen Mozart ziek was, werden er regelmatig aderlatingen uitgevoerd. Hierdoor zou hij teveel bloed hebben verloren en uiteindelijk zodanig zijn verzwakt dat de dood erop volgde. Het lijkt erop dat het gissen blijft wat Mozart fataal werd, maar met de theorie omtrent het zonlicht denkt Grant naar eigen zeggen toch dichterbij de waarheid te zijn gekomen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd