Eerste vis die gereedschap gebruikt gekiekt

Een duiker heeft een foto gemaakt van een vis die ‘gereedschap’ gebruikt om een harde schelp open te breken.

Duiker Scott Gardner hoorde een hoop lawaai toen hij het Great Barrier Reef aan het verkennen was. Hij volgde het geluid en ontdekte dat de vis Choerodon schoenleinii bezig was om een schelp te openen. Het dier had de schelp in de bek genomen en sloeg deze hard tegen rotsen aan. De schelp brak al snel en de vis zwom tevreden weg.

Foto
Gardner had echter de tegenwoordigheid van geest gehad om het hele gebeuren op foto’s vast te leggen. Tot grote opluchting van wetenschappers.

De foto die Scott Gardner van de vis en zijn gereedschap maakte.

Aap
Er zijn heel veel dieren die gereedschappen gebruiken. Apen bijvoorbeeld. Maar ook kraaien, dolfijnen, olifanten en octopussen. Van vissen werd het wel vermoed, maar er zijn geen foto’s of videobeelden van.

Gewoon
De foto’s van deze vis die ‘gereedschappen’ gebruikt, zijn dan ook zeer welkom. Culum Brown gebruikt ze in zijn artikel over de vis dat verschijnt in het blad Coral Reefs. Volgens Brown wist de vis precies wat hij deed. De schelp werd op de juiste plaatsen tegen de rots geslagen en vele scherven rondom de rots doen vermoeden dat het niet de eerste keer was dat een schelp zo gekraakt werd. “Als we erop uit zouden gaan en echt op zoek zouden gaan, dan vermoed ik dat we zouden ontdekken dat het heel gewoon is (dat vissen gereedschappen gebruiken, red.),” zo stelt Brown.

WIST U DAT…

Rog
Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat roggen met hun lichaam waterstromen creëren om voedsel uit een pijpje te krijgen. Maar wetenschappers waren het er niet over eens of dat echt een ‘gereedschap’ was. Deze foto’s zijn overtuigender: vissen gebruiken andere voorwerpen om hun zin te krijgen.

Toch zijn niet alle wetenschappers overtuigd. Sommigen menen dat de vis het gereedschap echt vast moet houden, wil het als gereedschap genoteerd worden. De vis zou dus eigenlijk met de steen op de schelp moeten slaan. Brown is het daar niet mee eens. “Eén van de problemen van de definitie van ‘het gebruik van gereedschappen’ is dat deze geschreven is voor primaten. Je kunt onder water niet effectief met een hamer slaan.”

De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Scott Gardner.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd