Huisdier doet iedereen goed

Niet alleen mensen met bepaalde gezondheidsrisico’s, maar iedereen is gebaat bij een kat of hond in huis, zo blijkt.

Er is in het verleden al heel veel onderzoek gedaan naar de invloed die huisdieren (en dan met name katten en honden) op mensen met psychische of lichamelijke problemen hebben. Maar hoe zit dat met mensen die niet direct een gezondheidsrisico lopen? Wetenschappers besloten het uit te zoeken.

Eerste studie
In het eerste onderzoek ondervroegen de wetenschappers 217 mensen. Een deel van deze mensen had een huisdier. De proefpersonen kregen onder meer vragen over hun welzijn en hun persoonlijkheid. Er bleken grote verschillen te zijn tussen mensen die wel en mensen die geen huisdieren hadden. Over het algemeen waren mensen met een huisdier gelukkiger en gezonder.

WIST U DAT…

Hond
In een tweede onderzoek ondervroegen de wetenschappers 56 hondeneigenaren. De mensen die het idee hadden dat hun hond in een bepaalde sociale behoefte voorzag, voelden zich over het algemeen beter.

Beter gevoel
In een laatste experiment toonden de onderzoekers aan dat huisdieren mensen die net zijn afgewezen een beter gevoel kunnen geven. Ze verzamelden 97 mensen en lieten ze schrijven over een gebeurtenis waarbij ze zichzelf buitengesloten voelden. Vervolgens mochten ze schrijven over hun favoriete huisdier, hun favoriete vriend of een tekening van een gebied maken. De onderzoekers concluderen dat schrijven over een huisdier de mensen na een afwijzing net zo’n goed gevoel gaf als schrijven over een goede vriend.

Volgens de onderzoekers bewijst hun studie dat huisdieren de gezondheid van mensen goeddoen. Ook als die gezondheid niet direct bedreigd wordt.

Bovenstaande foto is gemaakt door Greg (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd