Synthetisch eiwit is het griepvirus te snel af

Nooit meer griep: een prettig scenario dat ietsje dichterbij lijkt te komen. Wetenschappers hebben een eiwit gevonden dat ons immuunsysteem wakker schudt en griep nog voordat we er last van krijgen, aanpakt.

Dat is te lezen in het blad PLoS ONE. Wetenschappers van de San Diego University ontdekten een krachtig synthetisch eiwit dat het immuunsysteem binnen twee uur wakker kan schudden. En daarmee kan het eiwit EP67 de griep net te snel af zijn.

Sneaky
“Het griepvirus is heel sneaky,” stelt onderzoeker Joy Philips. Het voorkomt dat ons immuunsysteem het detecteert en daardoor komen we er als de symptomen zich aandienen pas achter dat we het griepvirus hebben opgelopen. “Ons onderzoek toont aan dat het binnen 24 uur nadat we aan het griepvirus zijn blootgesteld, introduceren van EP67 in het lichaam ervoor zorgt dat het immuunsysteem vrijwel direct op de bedreiging reageert. Veel eerder dus dan je lichaam normaal zou doen.”

WIST U DAT…

…er ook hard gewerkt wordt aan een universeel griepvaccin?

Muizen
De onderzoekers experimenteerden met muizen. Ze infecteerden de dieren met een griepvirus. Een deel van de muizen kreeg binnen 24 uur het eiwit toegediend. Deze laatstgenoemde muizen werden niet ziek of in ieder geval veel minder ziek dan de andere muizen. Zelfs muizen die aan een dodelijke dosis van het griepvirus werden blootgesteld, werden door het eiwit van een gewisse dood gered. Wanneer het eiwit binnen 24 uur na blootstelling werd toegediend, bleven de muizen in leven.

Wakker worden!
Het mooie is dat het eiwit niet de griep aanpakt, maar enkel het immuunsysteem wakker maakt. Dat betekent dat EP67 bij elke vorm van griep werkt. En daarmee heeft het eiwit een streepje voor op behandelingen tegen de griep. Deze werken totdat de griep er resistent voor wordt. EP67 hoeft resistentie niet te vrezen.

Preventie
De onderzoekers zien het eiwit als een ideaal preventiemiddel. “Mensen kunnen het nemen wanneer ze weten dat ze aan de griep zijn blootgesteld.” Ook kan het op grote schaal worden verspreid wanneer een pandemie dreigt.

Nader onderzoek is hard nodig. Zo moet er ook nog gekeken worden welke uitwerking het eiwit op mensen heeft. Ook willen wetenschappers achterhalen of het eiwit onze verdediging tegen andere ziekteverwekkers kan aanscherpen. Mogelijk kan het bijvoorbeeld ook worden ingezet tegen schimmelinfecties.

Bronmateriaal

"Keeping the Flu Away" - SDSU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Michael Verhoef (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd