Nog deze zomer gaat skydiver Felix Baumgartner de lucht in om vervolgens op een hoogte van meer dan 36.000 meter uit vaartuig te springen. Een nieuw filmpje geeft u een beetje een idee van hoe dat nu precies voelt.
Later deze zomer, als het weer het meest geschikt is, moet de baanbrekende sprong gaan plaatsvinden, zo meldt het team dat Baumgartner op de sprong voorbereidt. In dat team bevinden zich diverse wetenschappers en technici. En ook de beroemde Joe Kittinger maakt deel uit van het team. Hij sprong in 1960 van een hoogte van iets meer dan 31.000 meter naar beneden.
Drie records
Baumgartner gaat de cijfers van Kittinger flink verbreken. Net als nog eens twee andere records. Nog nooit sprong iemand van zo’n hoogte (36.576 meter) naar beneden. Daarnaast zal Baumgartner door de geluidsbarrière heen breken (het is voor het eerst dat een mens dat zonder dat deze in een voertuig zit, doet). De vrije val duurt uitzonderlijk lang en is eveneens een record: bijna zes minuten.
Pak
Aan de vrije val van Baumgartner is jaren van onderzoek vooraf gegaan. Zo is er hard gewerkt aan een speciaal pak dat Baumgartner beschermt tegen de extreme temperaturen en de luchtdruk waar hij mee te maken krijgt. Ook moet het pak hem van zuurstof voorzien en hem heelhuids door de geluidsbarrière heen loodsen. Een nieuw filmpje dat u laat zien hoe de sprong van Baumgartner gaat verlopen, toont wel aan dat dat alles geen overbodige luxe is.
Wetenschap
Het is een missie waar flink wat wetenschap bij komt kijken. Het team denkt dan ook met deze missie een flinke bijdrage te kunnen leveren aan die wetenschap. Zo kan het pak van Baumgartner wel eens leiden tot nog betere ruimtepakken.
De sprong van Baumgartner vindt later deze zomer in New Mexico plaats en zal hier online live te volgen zijn.