Hoe is het met… André Kuipers?

Beter. Veel beter. Het is alweer iets meer dan een week geleden dat Kuipers na 193 dagen in de ruimte terugkeerde op aarde. En hij voelt zich elke dag een stukje beter, zo meldt hij zelf.

Kort nadat Kuipers uit de ruimte terugkeerde, was hij goed beroerd. Hij kon niet op zijn benen staan. Zijn spieren – die gewend waren geraakt aan de gewichteloosheid in het ISS – waren de aardse zwaartekracht niet meer gewend. Kuipers had last van duizeligheid en was misselijk. Kortom: de zwaartekracht viel hem zwaar.

Maar inmiddels gaat het beter met hem. Dat blijkt ook wel uit een foto die hij vandaag de wereld in stuurt. Op de foto is te zien hoe Kuipers aan het sporten is. “Ik mag nog niet zelf autorijden, dus NASA brengt me ook in het weekend naar fitness. Met de dag voel ik me beter,” stelt Kuipers.

André Kuipers tijdens het sporten. Foto: ESA / NASA.

Het kan nog wel even duren voor Kuipers echt weer helemaal de oude is. Daar zijn weer heel wat maanden op aarde voor nodig. Kuipers hoeft zich tijdens zijn revalidatie echter niet te vervelen. Zijn missie in de ruimte mag er dan opzitten: op aarde is er nog werk genoeg voor de astronaut. “Mijn missie gaat nog even door met testen, revalidatie en nabesprekingen.” Zo wordt het verblijf van Kuipers in de ruimte onder meer aangegrepen om te onderzoeken wat een langdurige ruimtemissie met het menselijk lichaam en in het bijzonder de spieren doet. Tijdens zijn verblijf in het ISS heeft Kuipers in het kader daarvan al verschillende experimenten gedaan. Die worden nu op de aarde voortgezet en geanalyseerd.

Ook op aarde gaan de experimenten gewoon door. Foto: ESA / NASA.

Bronmateriaal

De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA–S. Corvaja, 2012.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd