Steroïdehormoon kan posttraumatische stress voorkomen

Een kleinschalig experiment wijst erop dat een simpele injectie na een trauma de heftige posttraumatische stressstoornis kan voorkomen.

Onderzoekers van de universiteit van Tel Aviv verzamelden zeventien patiënten die gewond waren geraakt tijdens een traumatische gebeurtenis (bijvoorbeeld een auto-ongeluk). Sommige patiënten hadden binnen zes uren na die traumatische gebeurtenis een injectie met het steroïdehormoon cortisol gekregen.

Kleinere kans
De mensen die dit hormoon toegediend hadden gekregen, bleken een veel kleinere kans te hebben om een posttraumatische stressstoornis te ontwikkelen. De kans dat zij enkele maanden later hinder ondervonden van de stoornis was maar liefst zestig procent kleiner, zo melden de onderzoekers in een persbericht. “Je kunt het zien als een morning-afterpil voor de posttraumatische stressstoornis,” concludeert onderzoeker Joseph Zohar.

WIST U DAT…

…het spelletje Tetris traumatische ervaringen kan blokkeren?

Resultaten
Na drie maanden hadden drie van de acht patiënten uit de controlegroep PTSS ontwikkeld. Na één maand had één persoon uit de groep die het hormoon kreeg PTSS. Maar na drie maanden had niemand uit deze groep nog last van de stoornis.

Stress
Wanneer mensen te maken krijgen met een traumatische ervaring dan ervaren ze angst en stress. Het lichaam maakt namelijk stresshormonen aan, waaronder cortisol. De onderzoekers dienden de proefpersonen een farmaceutische vorm van cortisol toe. De controlegroep kreeg een placebo.

Hoe het komt dat de geïnjecteerde hormonen deze uitwerking hebben? Mogelijk voorkomen ze dat herinneringen aan de traumatische gebeurtenis volledig worden opgeslagen. De onderzoekers zijn van plan om hun onderzoek te herhalen met meer proefpersonen. Ook moet dan blijken of de methode hoop biedt voor zeer ernstige trauma’s, bijvoorbeeld die van soldaten in oorlogsgebieden.

Bronmateriaal

"Steroid Injection May Prevent PTSD" - Livescience.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Sergeant Alison Baskerville RLC (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd