Mannelijk guppie veroorzaakt ‘catfight’

Ze zien er zo schattig uit: guppies. Maar onderschat ze niet. De mannen zijn soms onaardig en veranderen ook de vrouwen in bitches.

Dat blijkt uit een onderzoek naar het gedrag van de kleine visjes in het paarseizoen. Mannetjes gaan dan op zoek naar een partner. Ze proberen vrouwtjes te versieren met hun mooie kleuren, maar vallen kleinere vrouwelijke guppies ook lastig. Ze jagen ze achterna of bijten ze om seks af te dwingen. En dat laatste heeft grote gevolgen voor de vrouwelijke groep, zo blijkt.

WIST U DAT…

…onaantrekkelijke guppies het beste sperma hebben?

Geen tijd
De onderzoekers ontdekten dat vrouwtjes die lastig werden gevallen door een mannetje veel minder tijd met andere vrouwtjes doorbrachten. “Mogelijk omdat ze aan de aandacht van het mannetje proberen te ontsnappen,” stelt onderzoeker Safi-Kristine Darden.

Agressie
Ook vertoonden de vrouwtjes die door een mannetje lastig waren gevallen veel meer agressie richting andere vrouwtjes, zo stellen de onderzoekers in het blad Biology Letters. In een poging om voedsel te bemachtigen, beten de lastig gevallen vrouwtjes andere vrouwtjes. Ook joegen ze achter andere dames aan. “Ze vertoonden die agressie richting andere, grotere vrouwtjes. En ze waren nog agressiever als de mannetjes erbij waren.”

Weg, vriendschap
En dat is opvallend: vrouwelijke guppies kunnen normaal gesproken namelijk een hele goede band hebben. Door met elkaar op te trekken, vergroten ze hun kansen op het vinden van voedsel. Ook staan ze sterker als ze met een roofdier geconfronteerd worden. Maar blijkbaar vallen die banden weg als een mannetje één van de dames dwingt tot seks.

Volgens de onderzoekers leven de lastig gevallen vrouwtjes zich uit op hun ‘vriendinnen’. Ze uiten de frustratie over het gedrag van hun partner door agressief te zijn richting andere vrouwtjes.

Bronmateriaal

"Male Guppies Harass Potential Mates into 'Girl Fights'" - Livescience.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Wolfgang_44 (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd