Steentijd kende kleurige zakenmannen

Tegenwoordig kennen we genoeg succesvolle zakenmannen zoals Steve Jobs en Bill Gates. Maar ook de steentijd kende zakelijke succesverhalen. Deze mannen handelden echter niet in iPads, maar in kleuren en lijm. Dat blijkt uit archeologische opgravingen.

Wetenschappers hebben in Zuid-Afrika een 58.000 jaar oude ‘fabriek’ gevonden. Hier werd met behulp van een cementen oven okerpoeder bewerkt. “Oker komt voor in verschillende kleuren, onder meer oranje, rood, geel, bruin en andere tinten van deze kleuren,” vertelt onderzoeker Lyn Wadley. “Geel en bruin oker kan rood worden door het poeder bij een temperatuur van 250 graden Celsius te verhitten.”

Kleding
Naast de ‘fabriek’ zijn ook gereedschappen met daarop poeder gevonden. Waarschijnlijk gaven de mensen in de steentijd hun kleren reeds mooie kleuren door deze met het gereedschap te bewerken. De kleuren waren bovendien zeer geschikt om als make-up te gebruiken.

Lijm
Oker komt voort uit een gekleurde klei, maar heeft meer in zijn mars dan alleen maar kleuren. Zo is oker wanneer men het mengt met andere ingrediënten zoals vet van dieren en gum uit planten ook heel geschikt als lijm. “Deze lijm heeft speren of pijlpunten aan heften geklemd of messen aan handgrepen.”

In de ‘fabriek’ in Zuid-Afrika stonden vier ovens. Volgens de onderzoekers wijst alles erop dat de mensen toen al gedreven werden door haast; ze wilden in korte tijd zoveel mogelijk rood pigment produceren. Daarbij zijn naar waarschijnlijkheid diverse leden van de groep betrokken geweest.

Foto: Lyn Wadley

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd