De vergeet-me-wel-pil komt dichterbij

Wetenschappers werken al jaren aan een pil die ervoor zorgt dat we slechte herinneringen vergeten. Dat onderzoek heeft nu een vlucht genomen; onderzoekers hebben een natuurlijk stofje gevonden dat ervoor zorgt dat de angst die met bepaalde herinneringen samenhangt, afneemt.

De onderzoekers speelden harde muziek en gaven ratten een elektrische schok. Al snel associeerden de dieren pijn met muziek. Zodra de band werd gestart, zaten ze muisstil van angst. Een deel van de ratten kreeg na enige tijd een proteïne met de naam Brain-Derived Neurotrophic Factor (BDNF) toegediend. Dankzij dit stofje associeerden de ratten bepaalde handelingen of beelden veel minder sterk met slechte herinneringen. Als er nu harde muziek werd afgespeeld, werden ze niet zo angstig.

Men hoopt dat dit stofje het onderzoek naar het vergeten van slechte herinneringen een boost geeft. Met name mensen met een fobie of een posttraumatisch stresssyndroom zouden bij een dergelijke behandeling gebaat zijn. Hun herinneringen leveren dan in het dagelijks leven veel minder stress op.

Volgens de onderzoekers is het effect van BDNF gelijk aan de invloed van een training waarbij mensen met hun angst worden geconfronteerd om deze te overkomen. Deze training is echter zeer zwaar, terwijl BDNF het probleem direct in het brein aanpakt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd