Waar gaat die BP-olie heen?

Zodra de zomer aanbreekt, deint de olie die nu nog in de Golf van Mexico hangt, mee op de stroming. Dat vermoeden wetenschappers. Daarmee verlaat de olie de Golf en kan de ramp zich verder, rondom Florida en nabij de oostkust, zelfs tot aan Europa uitbreiden. Kijk maar!

De onderzoekers hebben een filmpje gemaakt waarin ze twee verschillende scenario’s laten zien. In het eerste scenario blijft de olie dicht bij de kust hangen en in het tweede geval gaat de olie iets verder de oceaan op.

Beide scenario’s zijn gebaseerd op computermodellen. Ongeacht welke kant de olie opgaat; het zal in ieder geval hard gaan, zo denken de onderzoekers. Het is een kwestie van weken voordat de olie zich rondom Florida rolt. Daarna is het hek van voor de dam en reikt de olie zeker tot Cape Hatteras. Daarna kan de olie in oostelijke richting verder deinen.

De wetenschappers benadrukken dat het filmpje geen voorspelling is. De zeestroming is te onvoorspelbaar om met zekerheid te zeggen wat de olie gaat doen. Onderzoekers proberen inmiddels te achterhalen wat er gebeurt als de olie teveel oostwaarts drijft en de kust van Europa haalt. De verwachting is dat de olie dan zo met het water gemixt is dat het weinig schade oplevert. Maar voordat dat met zekerheid gezegd kan worden, moet nog veel onderzoek worden gedaan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd