Stad Van Duizend Zuilen geeft kunst prijs

 GESCHIEDENIS  Opgravingen, onderzoeken en restauratiewerk leggen de ene na de andere archeologische vondst in Palmyra – bijgenaamd de Stad Van Duizend Zuilen – bloot. Nabij het Qasr al-Hir al-Sharqi Paleis zijn fundamenten van huizen gevonden. De Syrische opgravingen vertellen het verhaal van wat zich daarbinnen ooit afspeelde.

In de kleine gebouwen zijn stukken klei, beenderen en enkele scherven glas gevonden. Ook werden er haarden, groot aardewerk en enkele kunstwerken aangetroffen. De kunstwerken waren gemaakt van gips en versierd met geometrische vormen en bloemen. De grote verrassing zijn twee opgegraven schilderijen.

Op het eerste schilderij is een ridder te zien die paardrijdt. Hij draagt oosterse kleding en heeft een duif in de rechterhand. Op het tweede schilderij staat een vrouw met gekamd haar en een lint rondom haar hoofd. Ze heeft de rechterhand op de borst en haar linkerhand op de buik. De schilderijen zijn de eerste kunstwerken die in het paleis zijn gevonden.

Syrië blijkt een rijke bron aan archeologische vondsten te zijn. Zo is een groep Syrische en Amerikaanse archeologen ten oosten van Afqa Spring aan het werk. De heuvels daar zouden een tempel voor godin Atargis herbergen. Een andere groep houdt zich bezig met het Hellenistische deel van Palmyra. Een groep Syrische en Japanse archeologen heeft een aantal graven blootgelegd. Veel van deze graven bleken de lichamen van jonge kinderen te bevatten.

Bovenstaande is nog maar een beperkte greep uit het grote aantal archeologische vondsten. De meeste archeologische onderzoeken lopen nog. De liefhebbers van archeologie doen er dan ook goed aan om de Stad Van Duizend Zuilen zorgvuldig in de gaten te houden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd