ASTRONOMIE Voor het eerst zijn wetenschappers er in geslaagd om het spectrum van een exoplaneet direct vast te leggen op een foto. De planeet is tien keer groter dan Jupiter en draait om een ster op een afstand van 130 lichtjaar bij de aarde vandaan. Het zonnestelsel van deze ster lijkt een beetje op ons eigen zonnestelsel.
De drie gasplaneten zijn allemaal voor het eerst ontdekt in 2008, zijn zeven tot tien keer zwaarder dan Jupiter en bevinden zich op een afstand van drie tot tien miljard kilometer bij de moederster vandaan (twintig tot zeventig keer de afstand aarde-zon). Het systeem heeft twee gordels met kleinere objecten, net zoals ons zonnestelsel. De moederster is 1,5 keer zwaarder dan de zon.
Het is één van de eerste keren dat een exoplaneet op de gevoelige plaat is vastgelegd. “Na meer dan vijf uur belichten konden we de exoplaneet onderscheiden van de moederster”, vertelt teamlid Carolina Bergfors. “Het is alsof we probeerden het licht van een kaars te scheiden vlak naast een oogverblindende lamp van 300 watt op een afstand van twee kilometer.” De moederster is enkele duizenden keren helderder dan de planeet.
Dankzij de foto leren wetenschappers meer over het lichtspectrum van de planeet. Hierdoor kunnen wetenschappers ontdekken uit welke stoffen de atmosfeer bestaat. In het geval van deze planeet is het nog steeds onduidelijk waar de atmosfeer uit bestaat. Hopelijk zorgt verder onderzoek voor meer duidelijkheid.