Slaapwandelaar voelt vaak geen pijn

slaapwandelen

Wanneer een slaapwandelaar zich al slaapwandelend bezeert, voelt hij dat vaak niet, zo suggereert nieuw onderzoek.

Wetenschappers verzamelden 100 mensen die regelmatig slaapwandelden (55 mannen en 45 vrouwen) en 100 mensen die dat niet deden (de controlegroep). De pijnklachten die de proefpersonen overdag hadden, werden onder meer met behulp van vragenlijsten vastgesteld.

Migraine
Uit het onderzoek blijkt dat slaapwandelaars bijna vier keer vaker dan mensen uit de controlegroep last hadden van hoofdpijn en zelfs tien keer vaker last hadden van migraine. Die resultaten bleven zelfs nadat de onderzoekers rekening hadden gehouden met andere factoren die van invloed konden zijn op hoofdpijn en migraine (denk aan slapeloosheid en depressie) overeind.

Niets gevoeld
Van de slaapwandelaars die tijdens het slaapwandelen minimaal één keer gewond waren geraakt, had 79 procent daar tijdens het slaapwandelen niets van gevoeld. Deze mensen waren – ondanks dat ze al slaapwandelend gewond waren geraakt – gewoon blijven slapen. “Ons meest verrassende resultaat was het gebrek aan pijnperceptie tijdens het slaapwandelen,” stelt onderzoeker Regis Lopez.

Gebroken botten
Van de 100 slaapwandelaars waren er 47 die minstens één keer gewond waren geraakt tijdens het slaapwandelen. Slechts tien daarvan waren door toedoen van de pijn wakker geworden. De andere 37 voelden geen pijn tijdens het slaapwandelen, maar wel later in de nacht of toen ze in de ochtend wakker werden. Eén slaapwandelaar liep door een sprong van de derde etage meerdere botbreuken op, maar voelde de pijn pas toen hij later in de nacht wakker werd. Een andere slaapwandelaar brak zijn been tijdens het slaapwandelen doordat hij van het dak viel, maar hij werd pas de volgende ochtend wakker en ervoer toen pas de pijn.

Samengevat hebben slaapwandelaars dus vaker last van hoofdpijn en migraine wanneer ze wakker zijn, maar voelen ze vaak geen pijn wanneer ze zich al slaapwandelend bezeren. Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Sleep.

Bronmateriaal

"Sleepwalkers feel no pain, remain asleep despite suffering injuries" - American Academy of Sleep Medicine (via Eurekalert.org)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd