Op deze planeet regent het gesmolten ijzer!

exoplaneet

Wetenschappers hebben ontdekt dat de eenzame planeet PSO J318.5-22 bedekt is met gloeiendhete wolken die onder meer bestaan uit gesmolten ijzer.

Onderzoekers van de universiteit van Edinburgh bestudeerden met behulp van een telescoop in Chili de planeet PSO J318.5-22. De planeet is naar schatting ongeveer 20 miljoen jaar oud en bevindt zich op 75 lichtjaar van de aarde. De planeet is ongeveer net zo groot als Jupiter, maar heeft een massa die acht keer groter is.

WIST JE DAT…

…onderzoekers eerder ook al vaststelden wat voor weer het is op superaarde GJ 1214b?

Warme wolken
De onderzoekers maakten over een periode van vijf uur honderden infraroodbeelden van de planeet. Vervolgens vergeleken ze de helderheid van PSO J318.5-22 met de helderheid van omringende hemellichamen. Zo ontdekten de onderzoekers dat de planeet bedekt is met meerdere lagen wolken. Die wolken bestaan uit warm stof en druppels gesmolten ijzer. De temperatuur in de wolken loopt op tot voorbij de 800 graden Celsius.

Eenzame planeet
Het is relatief gemakkelijk om veranderingen in de helderheid van PSO J318.5-22 op te merken, omdat de planeet niet rond een ster draait. Omdat een ster vaak enorm veel licht afgeeft, is het lastiger om iets te zeggen over de helderheid van objecten die om deze sterren heen draaien. Laat staan over veranderingen in de helderheid van die objecten. De planeet PSO J318-5.22 zweeft eenzaam door de ruimte. Onduidelijk is nog precies hoe dergelijke objecten ontstaan. Wellicht zijn ze uit hun zonnestelsel geschopt. Een andere mogelijkheid is dat het mislukte sterren zijn.

In de toekomst hopen onderzoekers de technieken die ze nu gebruikt hebben om meer te weten te komen over de weerpatronen van PSO J318.5-22 los te laten op koudere planeten met een lagere massa, waarop wellicht leven mogelijk is. Onderzoeker Beth Biller: “Uiteindelijk hopen we het weer in kaart te brengen op aardachtige exoplaneten die wellicht leven herbergen.”

Bronmateriaal

"Weather map of distant world revealed" - Ed.ac.uk
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door MPIA / V.Ch.Quetz.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd