Prachtig mozaïek uit Romeinse tijd ontdekt in Turkije

mozaiek

Het mozaïek is van onschatbare waarde en prachtig bewaard gebleven. Tijdens de Romeinse tijd lag het in de Romeinse provincie Syria.

Wetenschappers deden de ontdekking in de oude stad Doliche. In Romeinse tijden was de stad onderdeel van de Romeinse provincie Syria. Vandaag de dag vinden we de resten van de stad aan de rand van de Turkse stad Gaziantep. “De stad is één van de weinige plaatsen waar de stedelijke cultuur van Syria in de Hellenistische-Romeinse tijd vandaag de dag kan worden bestudeerd,” vertelt onderzoeker Engelbert Winter.

Complex
Het mozaïek maakt deel uit van een complex dat uit meerdere gebouwen bestaat. Het complex beschikte over een hof dat omringd werd door pilaren en oorspronkelijk meer dan 100 vierkante meter groot was. “Vanwege de omvang en de goed doordachte geometrische patronen is het mozaïek één van de mooiste voorbeelden van de late antieke mozaïekkunst in de regio.”

Rijk
Onduidelijk is nog welke functie het gebouw waarin het mozaïek werd aangetroffen vervulde. Maar het gebouw moet wel hebben toebehoord aan iemand die bijzonder rijk was.

Rijk en arm
De onderzoekers doen in dit gebied niet alleen onderzoek naar de gebouwen die toebehoorden aan de rijken. Ze bestuderen onder meer ook simpele huizen en oude waterleidingen om een beter beeld te krijgen van het leven van alledag in deze oude stad. En tijdens opgravingen in een nabijgelegen grot stuitten de onderzoekers zelfs op sporen uit een veel verder verleden: de resten van een verblijfplaats die stamt uit de periode tussen 600.000 tot 300.000 jaar voor Christus.

Wetenschappers die meer te weten willen komen over het stadse leven in de Romeinse provincie Syria kunnen hun pijlen momenteel enkel richten op Doliche. Andere gebieden die heel geschikt zijn voor dergelijk onderzoek – denk aan Apamea en Cyrrhus – zijn of vernietigd of zijn niet langer toegankelijk door toedoen van de oorlog in het moderne Syrië. “De situatie is vandaag de dag met name in één van de belangrijkste oude steden van Syrië, Apamea heel slecht,” vertelt Winter. “Illegale opgravingen, duidelijk zichtbaar op satellietbeelden, hebben het gehele stedelijke gebied vernietigd. Het blijft twijfelachtig of onderzoek daar ooit nog mogelijk zal zijn. De opgravingen in Cyrrhus die recentelijk weer waren begonnen, zijn weer gestopt vanwege de huidige situatie.”

Bronmateriaal

"Invaluable ancient Syrian mosaic discovered" - Uni-Muenster.de
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Peter Jülich.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd