Slaap je slecht? Dat komt mogelijk door je al te enthousiaste kat of hond

Je bent vast dol op je kat of hond. Die gezellige huisdieren zorgen overdag voor een beetje leven in de brouwerij. Helaas doen ze dat ook ’s nachts, waardoor je slechter slaapt.

Uit een nieuwe Amerikaanse studie blijkt dat je hond of kat slecht is voor je nachtrust. Wie een hond heeft, loopt meer risico op een slaapstoornis en heeft meer moeite om in slaap te vallen, aldus onderzoeker Lauren Wisnieski van de Lincoln Memorial University. Maar ook kattenbezitters worden ’s nachts geplaagd door hun huisdier: zij krijgen er rusteloze benen van.

Minder stress, maar ook minder slaap
Waarom dat precies zo is, wordt door de studie niet beantwoord. Mogelijk maken de dieren toch enig geluid ’s nachts of slapen mensen slechter doordat ze hun kat of hond in de slaapkamer laten. Hoe dan ook, komt de studie overeen met sommige andere onderzoeken waaruit blijkt dat huisdieren een slechte invloed hebben op de slaapkwaliteit.

“Eerder studies over slaap in relatie tot huisdieren komen met wisselende resultaten”, legt Wisnieski uit. “Enerzijds kunnen honden en katten een positieve invloed hebben op de slaapkwaliteit van hun baasje, vanwege de sociale steun die ze bieden. Huisdieren kunnen een gevoel van veiligheid geven en fijn gezelschap zijn, waardoor mensen minder last hebben van angst, stress en depressie. Maar aan de andere kant verstoren huisdieren de slaap van hun eigenaren.”

Snurken en rusteloze benen
En uiteindelijk weegt dat effect zwaarder, toont deze overzichtsstudie aan. “We wilden nu voor eens en altijd vaststellen of er een verband is tussen honden- en kattenbezit en slaapkwaliteit en slaapstoornissen, inclusief aspecten, zoals snurken, ’s nachts wakker worden, slaappillen nemen en last hebben van rusteloze benen.”

De onderzoeker mat slaapkwaliteit aan de hand van factoren, als je niet uitgerust of slaperig voelen, niet genoeg slapen, langer dan een kwartier nodig hebben om in slaap te vallen en gemiddeld minder dan zes uur slapen.

Volgens Wisnieski is er een verschil tussen katten- en hondenbezitters, omdat katten actiever zijn ’s nachts. Maar gek genoeg, hadden honden meer impact op slaap: het verschil in slaapkwaliteit was kleiner tussen mensen met en zonder kat dan tussen mensen met en zonder hond.

Weg uit de slaapkamer
Dat mensen met huisdieren slechter slapen dan wie geen hond of kat heeft, is meer dan een leuk weetje, legt Wisnieski uit. “Als het causale verband bevestigd wordt door verder onderzoek dan hebben deze resultaten gevolgen voor de behandeling van patiënten met slaapproblemen.”

“Ook kan er informatiemateriaal worden ontwikkeld om huisdierenbezitters te waarschuwen voor het risico op een slechte nachtrust met daarbij mogelijke oplossingen, zoals het huisdier ’s nachts in een kooi stoppen of zorgen dat hij niet in de slaapkamer komt.”

Zoals gezegd, kunnen er ook voordelen zitten aan samen slapen met je huisdier, maar daar is in deze studie niet naar gekeken. “In toekomstig onderzoek moet er ook gekeken worden naar de band tussen mens en dier, zodat we kunnen achterhalen of de hechtheid van de relatie invloed heeft op de slaapkwaliteit”, besluit de onderzoeker.

Waarom slapen met je huisdier sowieso een slecht idee is
Een vijfde van de honden en bijna een derde van de katten slaapt weleens bij hun baasje in bed, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht (2009). Dat is niet alleen slecht voor je nachtrust, het is ook erg onhygiënisch, waarschuwt het RIVM. Dieren dragen allerlei bacteriën en parasieten bij zich, waar je ziek van kunt worden. Denk aan de poepbacterie, die al niet smakelijk is, maar wat dacht je van de eitjes van spoelwormen, die aan de pootjes van je hond of kat blijven plakken. Van de wormen kun je zelfs blind worden. En dan hebben we het nog niet over luizen, vlooien en teken, die allemaal in je bed kunnen belanden als je met je huisdier slaapt.

Bronmateriaal

"The association of pet ownership and sleep quality and sleep disorders in United States adults" - Human-Animal Interactions
Afbeelding bovenaan dit artikel: Ipolonina / Getty (via Canva.com)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd