Sigaretje vult zelfbeheersing weer aan

Wie een pakje sigaretten koopt, koopt niet alleen sigaretten, maar ook een beetje zelfbeheersing. Dat blijkt uit onderzoek.

Wetenschappers van het Moffit Cancer Center lieten 132 fervente rokers aan een experiment deelnemen. De proefpersonen kregen een film te zien waarin het milieu schade werd toegebracht. De helft van de rokers kreeg vervolgens de kans om emoties te tonen. De andere helft niet. Laatstgenoemde groep deed daarmee een beroep op de zelfbeheersing: ze mochten zich niet laten gaan, maar moesten zich inhouden. Vervolgens mocht de helft van beide groepen een sigaret roken. Daarna was het tijd voor een tweede taak: een frustrerende opdracht waar veel zelfbeheersing voor nodig was.

Aanvullen
De onderzoekers verwachtten dat de groep die eerder emoties mocht tonen deze laatste taak beter zou doen dan de mensen die geen emoties mochten vertonen. Ook verwachtten de onderzoekers dat dat verschil zou wegvallen zodra de groep die geen emoties mocht tonen een sigaretje mocht roken. En dat bleek te kloppen. Mensen die een groot deel van hun zelfbeheersing hadden verbruikt, vulden deze weer aan met behulp van sigaretten.

WIST U DAT…

…stoppen met roken gelukkig maakt?

Nicotine
Het is nieuw bewijs dat zelfbeheersing iets is wat op kan raken en wat ook weer heel gemakkelijk kan worden aangevuld. Uit eerder onderzoek bleek bijvoorbeeld dat een drankje met veel suiker ervoor kan zorgen dat we onszelf weer beter kunnen beheersen. Het is echter voor het eerst dat wordt aangetoond dat nicotine zelfbeheersing kan aanvullen, zo is in het blad Journal of Abnormal Psychology te lezen.

Volgens de onderzoekers kunnen met name rokers die willen stoppen hun voordeel doen met dit onderzoek. Wanneer zij hun zelfbeheersing op een andere manier weten aan te vullen, wordt hun behoefte aan sigaretten op bepaalde momenten waarschijnlijk al veel kleiner. En dat maakt helemaal stoppen weer gemakkelijker.

Bronmateriaal

"Moffitt Cancer Center Researchers Find That Smoking May Restore Tapped-Out Self-Control Resources" - Insidemoffit.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door LawPrieR (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd