Large Hadron Collider zet nieuw record neer

De Large Hadron Collider heeft een nieuw record gebroken door deeltjes met een energie van 4 tera-elektronvolt te versnellen.

Het record werd vrijdag neergezet en gaat ruim over het vorige record (3,5 tera-elektronvolt) heen. Dat meldt de Europese organisatie voor nucleair onderzoek (CERN) via Twitter.

Februari
De beslissing om de deeltjesversneller dit record neer te laten zetten, werd in februari dit jaar genomen. “Toen we in 2010 met de LHC begonnen, kozen we voor de laagst veilige hoeveelheid energie,” legde Steve Myers toen namens CERN uit. “Dat was consistent met de fysica die we wilden bedrijven.” Inmiddels wordt er al twee jaar met de deeltjesversneller gewerkt en weten de onderzoekers naar eigen zeggen genoeg om het onderzoek naar een hoger plan te tillen. Bovendien kunnen ze dankzij dit nieuwe record meer data verzamelen en is de kans dat er belangrijke ontdekkingen gedaan worden (bijvoorbeeld de vondst van het Higgs-deeltje) iets groter.

Meer

Meer weten over de missie van een deeltjesversneller? Lees er hier alles over!

Haast
En de onderzoekers hadden haast. Ze wilden zo snel mogelijk die 4 tera-elektronvolt halen. Want eind dit jaar wordt de deeltjesversneller voor zo’n twintig maanden stilgelegd. In die periode wordt deze klaargestoomd voor nieuwe records.

De 4 tera-elektronvolt kunnen de onderzoekers in ieder geval in hun zak steken. Maar ze zijn er nog niet. Later dit jaar willen ze stralen met 4 tera-elektronvolt met elkaar in botsing brengen. De eerste botsingen staan gepland voor begin april.

Bronmateriaal

"LHC reaches new threshold of 4 TeV per beam" - CERN.ch
"LHC to run at 4 TeV per beam in 2012" - CERN.ch
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Michael Donovan (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd