Einsteins zieleroerselen nu online

Een brief aan zijn zieke moeder en een brief van zijn minnares: neem online een kijkje in de wereld van Einstein.

In totaal telt het archief van Einstein zo’n 80.000 documenten. Zo’n 40.000 daarvan zijn echt van de hand van Einstein. Een groot deel is aan Einstein gerelateerd en wordt om die reden in het archief bewaard. Alle paperassen zijn in het bezit van de Hebreeuwse Universiteit: zo wilde Einstein het ook, hij legde dat in zijn testament vast.

Uitbreiding
In 2003 werd al een site opgericht waarop een heel klein deel van Einsteins werk te bezichtigen was. De Hebreeuwse Universiteit heeft die site nu flink uitgebreid en verbeterd. Veel van de documenten die nu online te bezichtigen zijn, zijn daarvoor eigenlijk nooit voor het publiek toegankelijk geweest.

WIST U DAT…

…stukjes van Einsteins brein nu ook te bezichtigen zijn?

Brieven
Onder de documenten bevindt zich bijvoorbeeld een brief van een minnares van Einstein. Maar ook een kaartje dat Einstein naar zijn zieke moeder stuurde en een brief waarin hij een oplossing voor het conflict tussen de Joden en Arabieren voorstelt.

Belangrijk
Professor Menahem Ben-Sasson kan namens de Hebreeuwse Universiteit niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat werk van Einstein online komt. “Dit project houdt verband met verschillende academische disciplines: fysica en basale wetenschap, de geschiedenis van wetenschap, de geschiedenis van het Zionisme en de Hebreeuwse universiteit. (…) De Hebreeuwse universiteit heeft een flinke inspanning geleverd voor dit project en is blij om de wereld van deze grote wetenschapper en persoon toegankelijk te maken voor het grote publiek.” Het online archief is hier terug te vinden.

Het is overigens niet voor het eerst dat het werk van een grote wetenschapper online komt. Eerder deed een Engelse universiteit al hetzelfde met werk van Newton.

Bronmateriaal

"Hebrew University launches Einstein Archives website" - Huji.ac.il
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Alfred Eisenstaedt - Life photographer (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd