Schatkistje Willem IV van Oranje wordt geveild

In het Londense veilinghuis Sotheby’s wordt volgende week een schatkistje geveild van Willem IV van Oranje-Nassau. Het kistje werd ter gelegenheid van het huwelijk tussen erfstadhouder prins Willem IV en Anna van Hannover gemaakt. Nu wordt het verkocht.

In 1734 trad het paar in de Franse kapel van het Londense St. James Palace in het huwelijksbootje. Het was de bedoeling om hiermee de banden tussen Groot-Brittannië en Nederland te versterken. Het schatkistje werd naar aanleiding van dit huwelijk gemaakt, waarschijnlijk in het Noord-Duitse Danzig. Het veilinghuis verwacht een opbrengst van tussen de 232.000 en 348.000 euro. Het is ook één van de topstukken uit de zogenoemde ‘Treasures veiling’, waarvan eenentwintig aristocratische schatten onder de hamer gaan.

Het kistje is bezet met honderd barnstenen. Op het kistje zelf staan de familiewapens van prins Willem IV van Oranje-Nassau (1711-1751) en prinses Anne van Groot-Brittannië.

Koninlijk huis
Willem IV van Oranje is een belangrijke schakel in de historie van het Nederlandse koninklijk huis. De zoon van Willem IV van Oranje is Willem V van Oranje: erfstadhouder van de Republiek der Verenigde Nederlanden. De kleinzoon van Willem IV van Oranje-Nassau is Willem I der Nederlanden, de eerste koning der Nederlanden, oftewel van Nederland én België. Daarna volgen Willem II, Willem III, Emma, Wilhelmina, Juliana, Beatrix en – in de nabije toekomst – Willem IV.

Bronmateriaal

Veilinghuis Sotheby's

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd