Koppeling Progress mislukte door TV-signalen

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA verklaarde gisteren dat de mislukte koppeling van een Russisch voorraadschip met het internationale ruimtestation veroorzaakt werd door televisiesignalen. Vandaag schakelt NASA het desbetreffende systeem uit om een nieuwe poging te ondernemen.

Afgelopen vrijdag miste de Progress 38-capsule haar afspraak met het ISS op drie kilometer. Tijdens de eerste analyses ontdekten Russische vluchtleiders dat er een onterechte opdracht was gegeven om de operatie af te breken. Het probleem zou te wijten zijn aan de TV-zender van het ruimtestation, die op datzelfde moment actief was.

Tweede poging
Volgens de gezagvoerder van het ISS wilde men via het TORU-televisiesysteem live de koppeling van de cargo volgen. Het systeem schakelde echter het automatische koppelingssysteem uit.

Het TORU-systeem werd tijdens de tweede poging op zondag uitgeschakeld, aldus een medewerker van de NASA. De Progress 38-capsule slaagde er gisteren alsnog in om haar 2,5 ton aan voorraad met onder andere kleding, materiaal en voedsel af te leveren aan de bemanning van het internationale ruimtestation.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd