Pure chocolade is goed voor het hart..dankzij onze darmbacteriën

Pure chocolade is goed voor het hart. Maar hoe komt dat? Het antwoord vinden we in onze maag, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Daar bevinden zich bacteriën die de chocolade naar binnen werken en omzetten in stofjes die het hart goed doen.

Dat maakten onderzoekers tijdens de National Meeting & Exposition van de American Chemical Society bekend. “We ontdekten dat er twee soorten microben in de darmen leven: de ‘goede’ en de ‘slechte’,” legt onderzoeker Maria Moore uit. “De goede microben – zoals Bifidobacterium en melzuurbacteriën – doen zich te goed aan chocolade.” Wanneer wij pure chocolade eten, verwerken deze bacteriën het en produceren daarbij stofjes die ontstekingen tegengaan. “Wanneer die stofjes door het lichaam geabsorbeerd worden, verminderen ze de ontstekingen in het cardiovasculaire weefsel en beperken zo de kans op een beroerte.”

Antioxidanten
Chocolade bevat cacaopoeder. Dat cacaopoeder bevat weer antioxidanten en een kleine hoeveelheid voedingsvezels. Beide onderdelen kunnen wij moeilijk tot ons nemen, tot het voedsel in de darmen belandt. “In ons onderzoek ontdekten we dat de vezels gefermenteerd worden,” vertelt onderzoeker John Finley. De antioxidanten worden omgezet in kleinere moleculen die het lichaam beter op kan nemen en die kleinere moleculen remmen de ontstekingen.

Experiment
De onderzoekers baseren hun conclusie op experimenten. Ze gebruikten tijdens die experimenten een modeldarm (bestaande uit een serie reageerbuizen). Tijdens hun studie testten ze drie soorten cacaopoeder. Het is het eerste onderzoek dat kijkt naar het effect dat pure chocolade op verschillende soorten darmbacteriën heeft.

Het onderzoek suggereert dat we onze gezondheid nog een extra boost kunnen geven door cacao te combineren met prebiotica. “Wanneer je prebiotica inneemt, neemt het aantal goede bacteriën in de darmen toe en concurreren zij de slechte bacteriën – zoals bacteriën die maagproblemen veroorzaken – weg.” Nog meer voordeel valt er wellicht te behalen als we pure chocolade combineren met voedsel als granaatappel en acai.

Bronmateriaal

"The precise reason for the health benefits of dark chocolate: mystery solved" - ACS.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door knox x (via SXC.hu).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd