Volg het live: planetoïde verduistert de heldere ster Regulus

  regulus

  Morgen gebeurt er iets tamelijks unieks. De enorme planetoïde Erigone beweegt voor de heldere ster Regulus langs, waardoor deze ster gedurende enkele seconden zal ‘verdwijnen’. Helaas is het vanuit Nederland niet te zien, maar dankzij het wereldwijde web hoeft u niets van deze occultatie te missen.

  De planetoïde Erigone is ongeveer 72 kilometer breed en beweegt morgen voor de bijzonder heldere ster Regulus (zie afbeelding hierboven) langs. De planetoïde zal de ster – gezien vanaf de aarde – in zijn geheel bedekken. Die bedekking – ook wel occultatie genoemd – duurt ongeveer veertien seconden.

  Het is een vrij unieke gebeurtenis. Het gebeurt namelijk maar weinig dat we vanaf de aarde getuige kunnen zijn van een heel heldere ster die door toedoen van een planetoïde tijdelijk lijkt te verdwijnen. “Het is moeilijk om te beschrijven hoe opwindend dat is,” vindt astronoom Bob Berman. “Regulus zal verdwijnen en het sterrenbeeld Leeuw zal er tijdelijk heel anders uitzien.”

  Helaas is het maar voor weinig mensen weggelegd om daar met eigen ogen getuige van te zijn. Alleen in New York en omgeving is de occultatie goed te zien. Maar niet getreurd: dankzij het wereldwijde web hoeft u er namelijk niets van te missen. De Slooh Space Camera zendt het hele gebeuren namelijk live uit. De uitzending start morgenochtend om 6.45 uur (Nederlandse tijd) en duurt ongeveer tot kwart over acht.

  Bronmateriaal

  "Live from New York ­ Slooh to Cover Asteroid (163)  Erigone Eclipsing Bright Star Regulus" - Slooh.com
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Russell Croman (via NASA.gov).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd