De kans dat u door de bliksem geraakt wordt, is vrij klein. Maar als het aan onderzoekers ligt, wordt die nog kleiner. Ze werken aan een systeem dat kan voorspellen welke buien uitgroeien tot onweer en wanneer de bliksem precies toe gaat slaan.
Op dit moment is het al wel mogelijk om te voorspellen of de bliksem toe gaat slaan of niet. Maar die voorspelling kan vaak pas vijftien minuten voor het zover is, gedaan worden. Onderzoekers van de universiteit van Alabama willen daar iets aan veranderen. Ze willen mensen een half uur tot 45 minuten voordat de eerste bliksem toeslaat al kunnen waarschuwen en dan tevens kunnen voorspellen hoelang de bliksem aanhoudt.
Hoe?
Om dat te bewerkstelligen, willen de onderzoekers verschillende informatiebronnen aansnijden. “Als we de gegevens van satellieten, radars en modellen kunnen combineren in één model dat de bliksem voorspelt, kunnen we de National Weather Service en andere meteorologen een nieuw gereedschap geven om voorspellingen te doen.”
Uitbreiding
In eerste instantie ontwikkelen de meteorologen het systeem met het oog op de Verenigde Staten. Maar zodra het systeem zichzelf bewezen heeft, zijn de onderzoekers van plan om het ook voor buiten de VS te gaan ontwikkelen. Dat zullen stuk voor stuk systemen op maat worden: aangepast aan de unieke dynamiek die stormen in specifieke gebieden vertonen.
De voorspellingen moeten het aantal mensen dat door toedoen van bliksem gewond raken of sterven, terugdringen. Naar schatting komen er jaarlijks 24.000 mensen door de bliksem om. Het tienvoudige daarvan raakt door toedoen van onweer gewond.