‘Prikje kan alle allergieën verhelpen’

Zwitserse wetenschappers beweren dat een enkele injectie genoeg is om met vele allergische aandoeningen af te rekenen. Het vaccin is inmiddels succesvol op mensen getest en verhelpt onder meer astma, eczeem, hooikoorts en pinda-allergieën.

Het vaccin – dat momenteel de naam CYT003-Qbg10 draagt – bestaat onder meer uit DNA dat lijkt op het genetisch materiaal van de bacterie die tuberculose veroorzaakt. Dit DNA laat het lichaam geloven dat het wordt aangevallen door een gevaarlijke bacterie. Hierdoor krijgt het immuunsysteem een boost.

Experiment
De onderzoekers gaven 63 astmapatiënten de injectie. Het aantal aanvallen en symptomen van astma namen in de periode die volgde met eenderde af. In een ander onderzoek kregen de patiënten elke week een prikje en dat anderhalve maand lang. Hierdoor nam het aantal loopneuzen en kriebelende ogen met bijna 39 procent af.

Verbeteren
In de komende jaren zal het vaccin nog nader onderzocht en getest worden. Als die onderzoeken goed verlopen, komt het vaccin binnen enkele jaren beschikbaar. Volgens de wetenschappers kan het vaccin de kwaliteit van leven van mensen met een allergie met 42 procent verbeteren.

Het aantal mensen met een allergie is de laatste jaren flink gestegen en de verwachting is dat het dat blijft doen. Dat heeft alles te maken met het leven in de stad, klimaatverandering en vervuiling.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd