Wetenschappers ontdekken complexe moleculen

In het sterrenbeeld Perseus hebben Spaanse en Amerikaanse wetenschappers de stof anthraceen opgespoord. Deze organische stof bestaat uit zeer grote moleculen, en kan onder invloed van ultraviolette straling aminozuren vormen. De ontdekking werd gedaan met twee verschillende telescopen.

Deze twee telescopen zijn de 4,2-meter William Herschel-telescoop, die op het eiland La Palma in het Canarische gebied staat, en de 9,2-meter Hobby-Eberly-telescoop in Texas.

Het is niet de eerste keer dat wetenschappers anthraceen aantroffen. Eerder ontdekten wetenschappers de stof ook al in meteorieten. Het is wel de eerste keer dat men dit molecuul in de buurt van een ster heeft gevonden. De onderzoekers vermoeden dat de ontdekking ook kan bevestigen dat er in de interstellaire ruimte aminozuren te vinden zijn. Aminozuur is de benaming voor organische zuren die amino- en carboxylgroepen bevatten, bouwstenen van de eiwitten.

De onderzoekers voegen eraan toe dat zo’n beetje alle ingrediënten opgespoord zijn die een belangrijke bijdrage leverden aan het ontstaan van leven op aarde.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd