‘Pinokkio is geïnspireerd op echte locaties’

Een wetenschapper heeft ontdekt dat diverse aspecten uit het bekende verhaal van Pinokkio gebaseerd zijn op de realiteit.

Onderzoeker Alessandro Vegni pakte er historische kaarten bij om meer te weten te komen over het ontstaan van Pinokkio. Volgens hem speelt het verhaal van de marionet zich af in het Toscaanse dorpje San Miniato. Dit plaatsje ligt tussen Pisa en Florence in en heette vroeger…Pinocchio.

Dorpje
Volgens Vegni kende schrijver Carlo Collodi dit dorpje heel goed. Hij kwam er regelmatig en kende er zelfs verschillende mensen. Vegni stelt dan ook dat het aannemelijk is dat Collodi meerdere personages uit Pinokkio baseerde op echte mensen en locaties uit het gelijknamige dorpje.

Overeenkomsten
En die bewering is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Er zijn namelijk nogal wat overeenkomsten tussen plaatsen en personen in San Miniato en het verhaal. Zo bevindt zich in San Miniato het gebouw ‘Casa Il Grillo’ oftewel: Krekelhuis. En iedereen weet dat een krekel een zeer grote rol speelt in het verhaal van Pinokkio.

WIST U DAT…

liegen gemakkelijker wordt als u het vaker doet?

Nog meer
Maar er is meer: zo bevindt zich nabij het dorpje een pub met de naam ‘White Inn’. Het zou Collodi geïnspireerd hebben tot het schrijven over de ‘Red Shrimp Inn’. En ook de Vos en de Kat die Pinokkio tegenkomt, lijken hun wortels te hebben in oude kaarten uit die tijd: de Rio delle Volpi (Stroom der Vossen) en twee huizen genaamd ‘Rigatti’. Dat laatste wordt uigesproken als ‘Gatti’: katten. Niet ver van San Miniato ligt het dorpje La Lisca (visgraat). In dit dorpje bevindt zich een huis met daarop een bot van een zeer oude, grote vis. Dat zou ertoe geleid hebben dat Collodi Pinokkio op liet eten door een grote vis.

Naam
We weten dat Collodi zich wel vaker door plaatsen liet inspireren. Zo heette de schrijver eigenlijk Carlo Lorenzini, maar nam hij de naam Collodi aan: de naam van zijn geboorteplaats.

Ondanks de vele overeenkomsten is lang niet iedereen overtuigd. Zo zijn er nog enkele mensen die ervan uitgaan dat het boek zich afspeelt tussen Castello en Florence.

Bronmateriaal

"Pinocchio's real roots mapped" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd