Slak overleeft in darmen vogel

Sommige slakken die worden opgegeten door vogels overleven de reis door de darmen en worden levend weer uitgepoept.

De onderzoekers richtten zich op de vogel Zosterops japonicus. Deze vogel eet veel kleine slakjes: Tornatellides boeningi. Uit het onderzoek van de wetenschappers blijkt dat vijftien procent van deze slakjes heelhuids in de maag van de vogels belanden, de reis door het spijsverteringskanaal overleven en levend en wel tussen de uitwerpselen van de vogels opduiken.

Nuttig
“We waren verrast dat veel – ongeveer vijftien procent – slakken nog steeds leefden nadat ze door het spijsverteringskanaal van vogels waren gegaan,” legt onderzoeker Shinichiro Wada uit. De onderzoekers denken dat dat niet voor niets is. Het is aannemelijk dat de slakken zich door vogels laten opeten om zich vervolgens te kunnen verspreiden. Fruit werkt ook op die manier: de vogels eten de lekkernij op en poepen het zaad elders weer uit. Dat kan daar uitgroeien tot een nieuwe boom of struik.

WIST U DAT…

…vogels plastic razendsnel verteren?

Genen
Om te achterhalen of de slakken echt baat hadden bij de hongerige vogels, bestudeerden de onderzoekers de genetische variatie onder de slakken. Ze ontdekten dat deze groot was. Dat wijst erop dat de slakken niet alleen seks hadden met soortgenoten in de buurt. Ondanks dat ze tamelijk geïsoleerd leefden, slaagden ze er dankzij de vogels toch in om lange reizen te maken en andere slakken te ontmoeten.

Jongen
Het is voor het eerst dat wordt aangetoond dat vogels levende slakken vervoeren. “Eén van de slakken zette jongen op de wereld zodra deze door de vogel was uitgepoept,” vertelt Wada.

Maar het blijft natuurlijk een risico. Want lang niet alle slakken overleven de rit. De onderzoekers ontdekten dat slakken die klein zijn een grotere kans hebben om ongeschonden uit de vogel te komen. Hun huisje wordt namelijk het minst beschadigd tijdens de reis.

Bovenstaande foto is gemaakt door Peter Megyeri (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd