Wetenschappers waren eigenlijk een nieuwe behandeling voor problemen met de spijsvertering aan het bestuderen toen ze op een onverwachte bijwerking stuitten: kaalheid maakte plaats voor een weelderige bos haar. Het heeft alles te maken met een stresshormoon: door dit iets af te remmen, kregen kale muizen weer een mooie vacht. Ook kon haaruitval zo voorkomen worden.
Wetenschappers testten een nieuw chemisch stofje en hadden een groep muizen daarvoor genetisch aangepast. De dieren produceerden door die aanpassing teveel van het stresshormoon CRH (Corticotropin-releasing hormone). Dat hormoon zorgde voor problemen. Zo verloren de muizen bijvoorbeeld hun haren.
Injectie
De onderzoekers behandelden de dieren dagelijks door ze een injectie anti-stresshormonen te geven. Drie maanden later was het tijd voor een vervolgonderzoek. De wetenschappers zochten de muizen weer op en tot hun verbazing waren de kale dieren niet meer van de behaarde exemplaren te onderscheiden. “Het was totaal onverwacht,” weet onderzoeker Jean Rivier.
Voorkomen
Er volgde een tweede onderzoek en dit keer keken de wetenschappers welke uitwerking het anti-stresshormoon op jonge muizen (met nog flink veel haar) had. Ze ontdekten dat het hormoon haaruitval voorkwam.
WIST U DAT…
Mensen
Het is nog onduidelijk of het stofje datzelfde effect op mensen heeft, maar de wetenschappers zijn optimistisch en hebben patent aangevraagd op hun methode. “Het is moeilijk om te zeggen of het voor alle vormen van haaruitval werkt,” vertelt onderzoeker Million Mulugeta. “Wat veelbelovend is, is dat het de haarcyclus aanpakt. Het moedigt haarzakjes aan om opnieuw te gaan werken.”
Bijwerkingen
Het anti-stresshormoon had overigens nog veel meer ‘bijwerkingen’. Zo had het een goede invloed op de spijsvertering (daar waren de wetenschappers eigenlijk op uit) en bleek het ook het hart en de vaten goed te doen. Bovendien werden de gevoelens van stress minder, zo melden de onderzoekers in het blad PLoS One.
Vier maanden
De dosis die de muizen kregen, was zeer klein. Het effect van de injectie duurde vrij lang: tot vier maanden. En het succespercentage? Honderd procent!
Nader onderzoek is noodzakelijk. “De volgende stap is uitzoeken hoe het hormoon werkt en welke cellen worden aangetast en wat het effect van de terugkerende haren precies veroorzaakt.”