Wetenschappers ontdekken dat ook slakken een dutje doen

Voor het eerst zijn wetenschappers er getuige van geweest dat ook slakken even wegdommelen. De poelslak (Lymnaea stagnalis) bleek zo’n tien procent van zijn tijd slapend door te brengen. Opvallend genoeg slaapt het dier niet op vaste tijden. Slaap is nodig om informatie te kunnen verwerken. Slakken hebben daar niet zo’n behoefte aan en zouden daarom onregelmatig slapen.

De onderzoekers van de universiteit van Toronto verzamelden een aantal poelslakken en bestudeerden deze. Ze ontdekten dat de dieren zich op een gegeven moment helemaal ontspanden. De spieren waren slap en de tentakels werden gedeeltelijk binnenboord getrokken.

Prik!
De wetenschappers konden echter niet zien of de slakken aan het rusten waren of echt sliepen. Maar ze bedachten dat een rustende slak eerder op prikkels zou reageren en dus prikten ze de dieren tegen het hoofd. Ze reageerden amper en dat bewijst dat de slakken sliepen. Het is voor het eerst dat wetenschappers dat met zekerheid kunnen vaststellen.

WIST U DAT…

…slaap onze herinneringen alleen maar versterkt als het moet?

Bedtijd
De onderzoekers ontdekten dat de slakken weliswaar graag een dutje doen, maar er geen dagelijksse bedtijden op nahouden. “Hun slaapgedrag is georganiseerd over twee tot drie dagen,” vertelt onderzoeker Richard Stephenson. Dat wijst erop dat de slak zelf weinig controle heeft over het slaappatroon. Waarschijnlijk hebben die dieren die controle ook niet nodig, omdat ze simpelweg weinig behoefte hebben aan slaap.

Het onderzoek kan wetenschappers veel vertellen over het ontstaan van slaap. De slak – een vrij primitief dier – zou overigens niet de oudste soort zijn die slaapt. Wetenschappers ontdekten eerder al dat ook de dooskwal zijn slaap hard nodig heeft. De voorouders van de moderne variant ontstonden zo’n 600 miljoen jaar geleden al. De kwal slaapt net als de mens ‘s nachts.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd