Poollicht: wolken gooien geen roet in het eten

Als alles meezit, dan is er vanavond noorderlicht zichtbaar in Nederland en België. Een grote wolk met elektrische deeltjes is momenteel op weg naar de aarde en botst vanavond met de atmosfeer. Maar er is nog een andere factor van belang: is het bewolkt of niet? Goed nieuws, volgens het KNMI en Weeronline.nl gaat het vanavond kraakhelder worden.

“Komende nacht is het helder al zijn er in het noorden enkele wolkenvelden”, meldt het KNMI op haar website. “Bij een zwakke tot matige oost tot noordoostenwind komt de minimumtemperatuur enkele graden onder het vriespunt uit.” Het is dus aan te raden om voldoende laagjes aan te trekken als u naar buiten gaat.

POOLLICHT-UPDATE


Op dit moment is er geen poollicht zichtbaar.

En hoe is de situatie in België? “De komende twee dagen mag België rekenen op rustig en zonnig weer”, aldus de website Weeronline.nl. “Er drijven van tijd tot tijd wolkenvelden over, maar er is ook ruimte voor de zon.”

Normaal gesproken is poollicht alleen dicht bij de polen te zien, zoals in Noorwegen, IJsland, Groenland of op Antarctica. Toch is poollicht heel soms vanuit Nederland en België te zien, namelijk als er sprake is van een grote wolk elektrisch geladen deeltjes. Dit is nu het geval, dus zorg dat u vanavond buiten een kijkje neemt. Wellicht dansen er kleuren aan de horizon.

Als er poollicht zichtbaar is, dan verandert de korte update naast dit nieuwsbericht! Sla deze pagina dus op in uw bladwijzers. Een andere mogelijkheid is om Scientias te volgen op Twitter en Facebook. Ook daar zullen wij een update plaatsen als noorderlicht aan de nachthemel te zien is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd