Overtollige kilo’s verlaten ons lijf via de longen

gewichtverlies

Na nieuwjaar zijn we er allemaal weer druk mee: de overtollige kilo’s moeten eraf. Maar als je gewicht verliest, waar gaat dat vet dan eigenlijk heen? Nieuw onderzoek toont aan dat het meeste vet opgaat in lucht (letterlijk!).

Veel artsen en personal trainers denken nog altijd dat verloren gegane kilo’s zijn omgezet in energie of warmte. Maar dat klopt niet, zo schrijven onderzoekers nu in het kerstnummer van het British Medical Journal. “Het correcte antwoord is dat de meeste massa uitgeademd wordt in de vorm van koolstofdioxide,” vertelt onderzoeker Ruben Meerman. “Het gaat op in lucht.”

Atomen
Meerman en collega’s trekken die conclusie nadat ze elke atoom die deel uitmaakt van het vet en het lichaam verlaat, volgden. Als je de atomen volgt die samen tien kilogram verdwijnend vet vormen, dan zie je dat 8,4 kilogram van deze tien kilogram middels de longen uitgeademd wordt als koolstofdioxide. De overige 1,6 kilogram wordt water en verlaat ons lichaam middels urine, uitwerpselen, zweet, tranen en andere lichaamssappen.

29 kilogram zuurstof
Om tien kilogram aan vet kwijt te raken, moet je 29 kilogram zuurstof inademen. Daarbij ontstaat 28 kilogram aan koolstofdioxide en elf kilogram aan water, zo schrijven de onderzoekers. “Deze biochemische processen zijn niet nieuw, maar om onbekende redenen lijkt niemand er ooit aan gedacht te hebben om deze berekeningen uit te voeren. De hoeveelheden zijn heel logisch, maar we zijn verrast door de getallen die eruit rollen. Deze resultaten laten zien dat de longen het belangrijkste uitscheidende orgaan zijn als het gaat om het verliezen van gewicht.”

“Het verliezen van gewicht vereist dat koolstof dat opgeslagen zit in vetcellen vrijkomt,” zo stellen de onderzoekers. Wanneer we rusten, ademen we per minuut ongeveer 200 milliliter aan CO2 uit. Elk van deze ademhalingen resulteert in de uitstoot van zo’n 33 microgram aan CO2. Door 17.280 keer uit te ademen, verliest de gemiddelde persoon zo’n 200 gram aan koolstof per dag. Ongeveer een derde van dat gewichtsverlies vindt ‘s nachts – als we slapen – plaats. Wanneer je een uurtje rust inruilt voor een uurtje sporten, kun je wat extra koolstof verliezen. Maar, zo waarschuwen de onderzoekers, alleen sporten is niet genoeg. Een tussendoortje extra resulteert namelijk al snel in een grotere energietoename dan je door ademhaling in korte tijd kwijt kan raken. Wie af wil vallen, moet dus ook op basis van dit onderzoek gewoon mede zijn eetgedrag onder de loep leggen.

Bronmateriaal

"When we lose weight, where does the fat go?" - UNSW.edu.au
"Shed post-Christmas pounds just by breathing" - BMJ (via Eurekalert.org)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd