Oudere wordt happy van popconcert

Oma trakteren op een concert van Nick en Simon of een balletvoorstelling? De zangers winnen, zo blijkt uit onderzoek. Ouderen worden gelukkiger van populair vermaak.

Onderzoeker Vera Toepoel verzamelde een groep Nederlanders die voor zover mogelijk representatief is voor ons hele volk en legde ze een vragenlijst voor. De ouderen moesten aangeven welke culturele activiteiten ze ondernamen, hoe gelukkig ze waren en hoe hun sociale leven ervoor stond.

Eenzaam
De ouderen (dat wil zeggen: ouder dan 55 jaar) hadden minder sociale contacten dan de ondervraagden die jonger waren dan 55 jaar. De eerstgenoemde groep was ook eenzamer.

WIST U DAT…

…mannen die regelmatig een museum bezoeken gelukkiger zijn?

Popconcert
Ouderen die naar populaire culturele activiteiten gingen (bijvoorbeeld muziekconcerten, een film in de bioscoop en een cabaretvoorstelling) waren over het algemeen gelukkiger en minder eenzaam dan de ouderen die niet aan populaire culturele activiteiten deden.

Elitair
De resultaten zijn verrassend. Mensen die nu activiteiten organiseren voor ouderen kiezen vaak voor wat elitair vermaak zoals de opera, een balletvoorstelling of een bezoek aan een kunstgalerie. Maar daar worden de meeste ouderen van nu niet heel gelukkig van, zo stelt Toepoel. Zeker nu Nederland rap vergrijst, zouden organisatoren van activiteiten zich meer moeten richten op populair vermaak.

Toepoel, onderzoeker aan de universiteit van Tilburg, publiceert haar onderzoek in het blad International Journal of Disability and Human Development.

Bovenstaande foto is gemaakt door Ed Yourdon (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Persbericht Universiteit van Tilburg

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd