Zuur water maakt clownvis doof

Onderzoek wijst erop dat clownvissen hun gehoor verliezen wanneer ze zwemmen in oceanen die een tikje zuurder zijn dan normaal.

De onderzoekers baseren hun conclusies op een experiment. Ze verzamelden een aantal jonge clownvissen en plaatsten ze in verschillende bakken. De ene bak bevatte zuurder water dan de andere. Onder water werden geluiden afgespeeld van roofdieren.

Resultaten
De vissen die zich in ‘gewoon’ water bevonden – dat wil zeggen: water dat net zo zuur is als de oceanen vandaag de dag zijn – bleven het grootste deel van de tijd uit de buurt van de luidspreker die de geluiden produceerde. Maar wanneer het water zuurder werd, bleven de vissen niet uit de buurt van potentiële roofdieren. Dat wijst erop dat de visjes de geluiden niet horen.

WIST U DAT…

Fysiek
De onderzoekers konden geen fysieke beschadigingen aan het gehoor ontdekken. Onduidelijk is hoe het zure water de dieren aantast. Mogelijk worden ze er gestrest van en zijn ze daardoor niet in staat om zich te gedragen zoals ze normaal zouden doen.

Verontrustend
En dat is verontrustend, zo benadrukken de onderzoekers. De oceanen worden namelijk steeds zuurder. Hoe meer CO2 er in de atmosfeer zit, hoe meer de oceanen ervan opslokken en hoe zuurder deze worden.

In de toekomst kan een clownvis het heel lastig krijgen. Nu blijft het visje uit de buurt van roofdieren doordat hij ze hoort. Maar als het gehoor wegvalt, kan hij zichzelf niet meer beschermen.

Bovenstaande foto is gemaakt door Leszek Leszczynski (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd