Drugs minder effectief door lange relatie

Onderzoek wijst erop dat mensen die al heel lang een fijne relatie hebben, minder gevoelig zijn voor het prettige gevoel dat drugs kan geven.

De onderzoekers baseren hun conclusie op een experiment met muizen. Ze ontdekten dat muizen die al lang een goede relatie hadden minder interesse hadden in de drug amfetamine. De muizen die nog single waren, hadden veel meer interesse.

Dopamine
Wanneer iemand drugs – bijvoorbeeld amfetamine – gebruikt, komt er een stofje in de hersenen vrij dat ons een goed gevoel geeft: dopamine. Dit stofje komt ook vrij als we eten of als we seks hebben.

WIST U DAT…

Binding
De muizen die een relatie hadden, produceerden na het gebruik van drugs evenveel dopamine als de single muizen. Maar de dopamine had in de gesettelde muizen veel minder effect. Wanneer dopamine vrijkomt, bindt het zich aan moleculen. Amfetamine bleek die binding in single muizen te bevorderen, maar in muizen met een relatie juist te verminderen. Doordat die binding in muizen met een relatie minder goed lukt, is de drugs ook minder effectief: de muizen houden er geen extreem goed gevoel aan over. Het resultaat: de dieren zullen minder snel geneigd zijn om nogmaals drugs te gebruiken.

Dat wijst erop dat sociale contacten veranderingen in het brein bewerkstelligen. Die veranderingen beschermen mensen tegen drugsmisbruik. Mogelijk kan het onderzoek in de toekomst leiden tot betere behandelingen van drugsverslaafden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd