“Oude Egyptenaren konden beton maken”

Veel wetenschappers denken dat de Oude Egyptenaren grote stukken steen uit groeven haalden om deze vervolgens te gebruiken voor de bouw van piramides. Professor Ken MacKenzie van de Victoria universiteit heeft hier zijn twijfels over. Hij beweert dat de Oude Egyptenaren de blokken niet uithakten en naar de bouwplaats sleepten, maar zelf produceerden.

Uit een subatomische analyse van een piramideblok blijkt dat deze uit verschillende materialen bestaat, net zoals beton uit cement, zand en grind bestaat. “Dit is het oudste stuk beton dat we nu kennen”, zegt MacKenzie.

WIST U DAT…

…er ook onzichtbaar beton bestaat?

Het piramideblok bestaat uit kalksteen en siliciumdioxide (zand). Deze materialen zijn gemixt met water en vervolgens in een houten mal gegoten. Hierdoor kregen de Oude Egyptenaren symmetrische blokken.

Wetenschappers beweren dat de manier waarop de Oude Egyptenaren beton maakten veel milieuvriendelijker is dan hoe arbeiders tegenwoordig beton produceren. Wanneer er een ton modern beton wordt gemaakt, dan worden er ongeveer evenveel broeikasgassen uitgestoten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd