Mobiele ultrasound: het ideale hulpje voor onderweg?

Doktoren en verpleegkundigen gaan binnenkort wellicht met een draagbaar ultrasoundapparaat langs de deuren. Dit apparaat is te verbinden met een mobiele telefoon of met een Wi-Fi-netwerk, zodat gebruikers de beelden direct kunnen verzenden naar een ziekenhuis. Zo zijn specialisten in staat om op afstand te kijken of alles goed is met een patiënt.

Wetenschappers van de Washington Universiteit in St. Louis ontwikkelden twee jaar geleden een prototype van het ultrasoundapparaat. Volgend jaar gaat het apparaat in de verkoop. De prijs bedraagt 5.000 tot 10.000 dollar (circa 3.750 tot 7.500 euro), maar de wetenschappers verwachten dat de prijs de komende drie jaar halveert.

Interne bloeding
Het voordeel aan een draagbaar ultrasoundapparaat is dat chirurgen beter voorbereid zijn op de komst van een patiënt. Een voorbeeld: een automobilist rijdt een fietser aan. De fietser ligt zwaargewond op de grond als het ambulancepersoneel arriveert. Iemand pakt het ultrasoundapparaat en maakt een foto van de gewonde man. In het ziekenhuis bekijken chirurgen de foto van de persoon. Zij onderzoeken of er sprake is van een interne bloeding of een ander probleem. Wanneer de zwaargewonde fietser arriveert, dan weten de chirurgen direct wat er moet gebeuren. Door sneller op te treden kunnen er levens bespaard worden.

Echo
Een andere mogelijkheid is dat een verpleger een zwangere vrouw thuis bezoekt. De verpleger maakt een scan van de buik. Zij ziet enkele afwijkingen en zendt de echo direct door naar het ziekenhuis. Een specialist kan de echo op afstand beoordelen.

Positieve reacties
De afgelopen twee maanden is het draagbare ultrasoundapparaat door enkele gebruikers getest. De chirurgen en doktoren beweren dat het draagbare ultrasoundapparaat niet alleen extern handig is, maar ook intern. Op dit moment zijn ultrasoundapparaten groot en log. Als een chirurg zo’n apparaat ergens anders in het ziekenhuis nodig heeft, dan kost het nogal wat moeite om deze te verplaatsen. Een ultrasoundapparaat is snel mee te nemen en makkelijker te gebruiken in kleinere kamers.

Bronmateriaal

"Ultrasound Gets More Portable" - Technology Review

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd