Haaien krijgen broodnodige bescherming

Na dagen van onderhandelingen is de International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas (ICCAT) eruit: vissers dienen diverse soorten Atlantische haaien voortaan met rust te laten. Ook als de dieren per ongeluk worden opgevist, moeten deze worden teruggezet. De ingreep is zeker niet overbodig: jaarlijks worden meer dan een miljoen haaien uit de oceaan gevist en gedood.

De volgende soorten in de Atlantische Oceaan kunnen voortaan op de bescherming van de ICCAT rekenen: de geschulpte hamerhaai, de grote hamerhaai, de gladde hamerhaai, de oceanische witpunthaai, de kleinoog-, de schepkop- en de witvinhamerhaai. In eerste instantie wilden de organisaties en enkele overheden eigenlijk nog drie soorten hamerhaaien op de beschermde lijst plaatsen, maar Canada hield dat tegen.

WIST U DAT…

…sommige vissen bij extreme kou krimpen?

ICCAT is belast met het opstellen van quota en beperkingen. Dat ook haaien nu door de commissie beschermd worden, is een welkome, maar broodnodige maatregel. “Deze beslissingen vergroten de kans dat deze soorten in de Atlantische Oceaan blijven zwemmen,” vertelt expert Matt Rand.

Natuurlijk is er nog werk genoeg: zo’n vijftig procent van alle haaien in open water dreigt uit te sterven. Overbevissing is één van de grootste problemen; de haai is een delicatesse in de Aziatische keuken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd