Oude boeg wijst locatie Punische oorlogen aan

Wetenschappers vonden deze zomer de restanten van een zeer oud scheepswrak in de Middellandse Zee. Nu blijkt dat dit schip waarschijnlijk getuige is geweest van de laatste Punische oorlog (149 voor Christus) waarin Rome Carthago definitief versloeg. En dat betekent dat de gevechten zich in de buurt van dit schip moeten hebben afgespeeld.

Het wrak werd afgelopen zomer in de buurt van het eilandje Levanzo gevonden. Volgens de overleveringen zou de strijd zich hier hebben voltrokken en het wrak lijkt dat te bevestigen.

Brons
Het schip heeft een scherpe, verlengde boeg die gebruikt werd om op vijandelijke schepen in te rammen. Die tactiek werd veelvuldig door de marine gebruikt en heeft tijdens de Punische oorlogen het verschil gemaakt. De boeg – gemaakt van brons – is het enige wat nog van het wrak over is, maar de vondst is ondanks dat van onschatbare waarde. “Dit is de heilige graal van de maritieme archeologie,” vertelt onderzoeker Jeffrey G. Royal. Op basis van dit deel van de boeg kunnen de onderzoekers vaststellen hoe het schip er ooit heeft uitgezien.

Zeestrijd
Het is niet voor het eerst dat onderzoekers in dit gebied op de restanten van een oorlogsschip stuiten. In 2008 vond hetzelfde onderzoeksteam ook al een soortgelijke boeg. Dat antieke stuk werd gedateerd en bleek uit de periode aan het eind van de eerste Punische oorlog te stammen. En een paar jaar eerder viste een vissersboot een boeg uit het water: ook deze bleek uit de eerste Punische oorlog afkomstig te zijn. En nu dus weer een boeg, maar dan uit de laatste Punische oorlog. “Op dit punt kun je beginnen te stellen dat we hier voor het eerst archeologische bevestiging van een oude zeestrijd hebben.”

De bronzen boeg die deze zomer werd gevonden. Foto: RPM Nautical Foundation

Vingertoppen
De onderzoekers weten niet zeker of de gevonden boeg van de Romeinen of Carthagers was. Men vermoedt echter dat het schip uit Carthago kwam. De boeg is namelijk heel eenvoudig en niet gedecoreerd. Sterker nog: de vingertoppen van de maker van de mal van de boeg staan nog in het brons. “De boeg is heel haastig gemaakt.” En dat lijkt overeen te komen met de overlevering die stelt dat de Romeinen voor de oorlog al een vloot klaar hadden liggen en dat de Carthagiërs die nog moesten vervaardigen. Bovendien waren de Carthagiërs aan de verliezende hand en is het dus logisch dat er meer schepen van hen dan van de Romeinen op de zeebodem liggen.

De laatste Punische oorlog begon in 149 voor Christus en drie jaar later viel Carthago. De inwoners werden letterlijk afgeslacht. Pas in 122 voor Christus stichtten de Romeinen er een nieuwe stad. Het zou één van de belangrijkste steden van het Romeinse rijk worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd