Infraroodapparaat houdt vermoeidheid autobestuurder in de gaten

Duitse wetenschappers hebben een infraroodapparaat gemaakt, dat in de gaten houdt of autobestuurders slaperig zijn. De Eyetracker van het Fraunhofer Instituut gebruikt twee camera’s om 3D-foto’s te maken. Zo krijgen ze een goed overzicht van het beeldveld van de bestuurder. De apparaten hoeven niet speciaal afgestemd te worden, zoals veel vergelijkbare systemen die ook nog eens tien keer zo duur zijn.

“Dit soort apparaten moeten normaal gesproken gekallibreerd worden, omdat ieder hoofd, ieder gezicht en ieder paar ogen anders zijn”, zegt professor Peter Husar van IDMT.

Het systeem van IDMT is gemakkelijk te plaatsen in iedere auto. De software zoekt automatisch de pupillen van autobestuurders op en controleert of zij vermoeid zijn. Aangezien het camerasysteem 200 beelden per seconde analyseert zullen bestuurders niet snel meer in de berm belanden.

Onlangs bleek uit een Amerikaans onderzoek dat 62 procent van de Amerikanen de weg op gaat als ze moe zijn. De Eyetracker voorkomt levensgevaarlijke situaties.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd