Op de eerste plaats in de Top 40

 ACHTERGROND  Iedere artiest wil op de eerste plaats in de top 40 staan. Maar hoe? Scientias.nl geeft tips om een tophit te maken. Een goede stem is leuk, maar er komt veel meer bij kijken. Zorg voor de juiste melodie, de perfecte marketing en een gave clip, en wie weet wordt u dit jaar een grote ster.

Schrijf het nummer zelf
Voor een superartiest als Beyoncé of Britney Spears hebben platenmaatschappijen de mooiste nummers klaarliggen. Voor een beginnende artiest niet. Vaak nemen artiesten dan maar genoeg met een C-hit, maar doe dit niet! Om een hit te maken is het van belang zelf een hit te schrijven. Het komt vaak voor dat singer-songwriters doorbreken, omdat ze zelf een goed nummer hebben geschreven. Natuurlijk schuilt niet in iedere artiest een schrijver (het bewijs: het grote legioen Nederlandstalige zangers en zangeressen). Een mooi streven om wel die nummer 1 hit te schrijven!


Luisteraars mogen niet verdwalen in de compositie.

Maar hoe?
Een liedje schrijven is niet zomaar iets op papier flansen. Ieder liedje is een wiskundige formule. Voordat een schoenmaker een schoen maakt, weet hij precies hoe de schoen eruit moet zien. De schoenmaker kan wel een schoen gaan maken, maar wie vertelt hem dat iemand het eindresultaat koopt? Het is dus belangrijk om het nummer gestructureerd in elkaar te zetten. Zorg dat de muziek in de tijd past of net iets voor de tijd is, zorg voor een duidelijk couplet/refrein en brug, en – ook belangrijk – maak de melodie aanstekelijk. Daarnaast is een goede tekst van groot belang.

Niet te moeilijk
Zorg dat het liedje niet te moeilijk wordt. Het is belangrijk dat luisteraars de muziek snappen. Ze mogen niet verdwalen in de compositie. Daarom is de verbinding met de luisteraar essentieel. Veel artiesten maken prachtige muziek, maar kunnen geen aansluiting vinden bij de gewone, simpele luisteraar. Toch is die simpele luisteraar wel degene die de hit keurt.

En daarna?
Het is belangrijk dat de hit wordt opgenomen. Zorg dat dit enigszins professioneel gebeurt. Misschien kent de artiest wel een vriend of collega die wel eens muziek opneemt. Dan hoeft dit helemaal niet veel te kosten! Is de artiest wel afhankelijk van een studio, dan kost het zeker een paar honderd euro per nummer. En vaak geldt: hoe hoger de kwaliteit, hoe hoger de prijs. Zie het als een investering.

Creëer een buzz
Maak gebruik van internet. Dit is een gratis communicatiemiddel om muziek naar de luisteraars te loodsen. Dit kan op ontelbaar veel manieren. Maak een MySpace-account aan en zet een radio op uw eigen pagina met uw hits. Doe hetzelfde op Hyves en Facebook. Ook interessant: Last.fm. Upload hier uw muziek, maak een mooie artiestenpagina en maak uw songs gratis downloadbaar. Zorg dat u wordt gezien door trendwatchers op het gebied van nieuwe muziek, zoals op een site als FMC. Dit kunt u bereiken door een mail te sturen naar de desbetreffende sites. Misschien lezen ze uw mail, luisteren ze de muziek en zijn ze helemaal onder de indruk!

Een stapje groter
Eenmaal opgepakt door trendwatchers, dan is het tijd om de trend te setten. Als Nederlandse of Belgische artiest is het makkelijker om eerst nationaal door te breken. De lijntjes zijn in Nederland korter dan bijvoorbeeld in Amerika, omdat u zelf hier woont. Stuur demo’s op naar platenmaatschappijen om een contract te krijgen of – als u eigen baas wilt blijven – verzendt ze naar radiostations. Wie weet wordt het opgepikt door een DJ. Overigens is het handig om een marketingbudget te hebben. Al is uw muziek nog zo goed, zonder goede betaalde marketing is het een stuk moeilijker om de eerste plaats te bereiken. Een contract bij een platenmaatschappij is daarom aan te raden, aangezien platenmaatschappijen een groter budget hebben voor bijvoorbeeld een cd-presentatie of advertenties.

Uw hoofd op MTV
Een clip is erg belangrijk, maar kost ook geld, tijd en energie. Neem een clip pas op als TMF en MTV smeken om een clip, zodat zij uw liedje kunnen uitzenden. Eerder niet. Het is natuurlijk anders als u allang een bekende artiest bent, want dan neemt u per album standaard vier of vijf videoclips op. Zelfs voordat een album een succes is. Een eigen clip kan erg handig zijn, want die kan geplaatst worden op grote videoblogs in binnen- en buitenland, zoals videoclips.blog.nl. Dit geeft uw nummer weer extra exposure.

Op het podium
Het meeste geld halen artiesten waarschijnlijk uit optredens. Probeer dus op een festival te staan. Dit klinkt moeilijk, maar met een beetje bellen en schrijven is veel mogelijk. Reken er niet op dat u net zoveel betaald krijgt als een topact, maar dat hoeft in het begin ook niet. Zolang mensen uw muziek maar horen en zien dat u actief bent, dan zal de fanclub langzaam groter worden. Een festival is aan te raden, omdat dan een grote groep mensen in één keer uw muziek te horen krijgt. Of probeer in het voorprogramma van een bekende artiest of band te staan. Wie weet wordt u in één klap bekend!

Geluk
En dan bent u uiteindelijk een grote artiest. Tjah, misschien. Want doorbreken als artiest is niet voor iedereen weggelegd. Waarom de één niet en de ander wel? Het is een kwestie van geluk. En vergeet niet: ieder nummer heeft fans. Als u straks tien fans heeft, dan bent u niet geflopt. Deze tien mensen zijn aangeraakt door uw muziek. Hun levens zijn door u misschien wel veranderd, want muziek is sterker dan het beste medicijn. Vergeet dat niet!

Bronmateriaal

"What makes a hit song" - Internet Writing Journal
"What makes a hit song" - Rikksrevues.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd