Zo ziet 2020 eruit! #1

 ACHTERGROND  Twintig experts laten hun licht schijnen over de toekomst. De komende dagen trakteren we u elke keer op zeven voorspellingen voor 2020. Over gentherapie, opereren via natuurlijke openingen, een ruimterace en een koelkast die automatisch door uw lokale supermarkt gevuld gaat worden. Verbaas u alvast over 2020!

Gentherapie
Professor in de genetica Steve Jones: “Tien jaar geleden zou ik gezegd hebben dat gentherapie in 2010 een standaard medische behandeling zou zijn geweest – dat was fout. Twee jaar geleden was mijn voorspelling dat het laatste decennium niet zo’n impact heeft gehad – maar ook dat was waarschijnlijk fout. Mijn schatting is dat gentherapie voor sommige mensen en afhankelijk van de manier waarop je het definieert tegen 2018 een belangrijk deel van de hi-techmedicatie zal vormen. Maar voor de gezondheid van de meeste mensen is dit irrelevant.”

Natuurlijke openingen
Dokter en schrijver Max Pemberton: “We zullen de werelds grootste moordenaars – met name kanker en HIV/AIDS – beter begrijpen. Ondanks onze vooruitgang als het gaat om het begrijpen van de genetische basis van Alzheimer zal er het komende decennium voor deze ziekte waarschijnlijk geen genezing mogelijk zijn. In de chirurgie komt er grote vooruitgang: meer robots die betrokken zijn bij operaties. En chirurgen zullen ‘non-invasive-technieken’ gebruiken, waarbij ze het lichaam door natuurlijke openingen in plaats van met behulp van scalpels binnengaan.”

Ruimterace
Redacteur van New Scientist, Dr. Roger Highfield: “In 2010 vinden waarschijnlijk de laatste vluchten van NASA’s werkpaard de spaceshuttle plaats. De aanstaande ruimterace zal tussen private ondernemingen gaan. We zullen de creatie van synthetisch leven zien. Sinds 2007 staat de Amerikaan Craig Venter op het punt om de levende bacterie met een in het laboratorium gemaakte DNA-code te onthullen. Anderen werken aan een geheel synthetische cel. We zullen pogingen zien om de planeet te repareren: een project om de schadelijke klimaatverandering te beteugelen.”

Automatische koelkastvuller
Redacteur Matt Warman: “Technologie zal in elk aspect van ons leven infiltreren. De mobiele telefoon zal een toegangspoort naar globale communicatie worden en naadloos met het internet en elk scherm in huizen en kantoren linken. Supermarkten hervullen je met internet verbonden koelkast automatisch. Verwacht ook een doordringend gevoel alsof je continu wordt bekeken, waarschijnlijk niet door de overheid, maar door grote bedrijven.”

Botsing
Oprichter van Twitter, Biz Stone: “Er zijn nu drie keer zoveel mobiele telefoonabonnementen als internetgebruikers. In het komende decennium botsen de mobiele telefoon en het internet en vervullen zo de belofte van technologie: mensen helpen om zichzelf te helpen. De open uitwisseling van informatie zal tot een beter geïnformeerde, betrokken en meelevende wereldburgerij leiden.”

Snelle trein
Minister van Transport, Andrew Adonis: “Hogesnelheidstreinen zullen reizen in Groot-Brittannië veranderen. Ik ben blij met de mogelijkheden die dat biedt als het gaat om kortere reistijden, de voordelen voor het milieu, aanmoediging van investeerders en de stimulans van zaken en banen.”

Heet
Redacteur Geoffrey Lean: “Het wordt één van de heetste decennia ooit als het broeikaseffect doorzet. De jaren zullen afzonderlijk in temperatuur variëren. Nieuwe energiebronnen komen op, in het bijzonder zonne-energie als nieuwe technologieën en dalende prijzen doorzetten. Nucleaire energie zal geen grote bijdrage leveren; nieuwe reactoren komen niet voor het einde van het decennium op gang. Bewijs dat mobiele telefoons de gezondheid in gevaar brengen, neemt toe. Het kleiner worden van de Arctische ijskap zal het eerste onomkeerbare gevolg van de klimaatverandering zijn.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd