Ook oude Egyptenaren hadden last van luchtvervuiling

Wetenschappers hebben in de longen van Egyptische mummies piepkleine deeltjes gevonden. Het zijn de bewijzen van flinke luchtvervuiling…

Onderzoeker Roger Montgomerie bestudeerde vijftien gemummificeerde longen van oude Egyptenaren. De longen behoorden toe aan mensen uit allerlei klassen: van arbeiders tot priesters en edelmannen.

Deeltjes
Alle mummies – ongeacht hun klasse – bleken heel kleine deeltjes in hun longen te hebben die de longen irriteerden. Deze deeltjes komen ook ons moderne mensen bekend voor: ze veroorzaken tegenwoordig allerlei gezondheidsproblemen. Van hartziekten tot kanker.

WIST U DAT…

Industrie
De deeltjes werden altijd in verband gebracht met de industrie. Vandaar dat er ook altijd gesteld werd dat de deeltjes na de Industriële Revolutie pas echt voor problemen gingen zorgen. Maar de mummies laten iets heel anders zien. Zij hebben de deeltjes al in hun longen. “Wel iets minder dan wij tegenwoordig, maar niet veel minder,” stelt Montgomerie. “Best bizar als je daarover nadenkt en bedenkt dat wij pas sinds de Industriële Revolutie enorme hoeveelheden fossiele brandstoffen verbranden en er sprake is van heel veel luchtvervuiling.”

Hoe?
Het is niet duidelijk hoe de Egyptenaren aan zoveel vervuilende stofjes in hun longen komen. Maar er zijn tal van mogelijkheden. Zo werkten de Egyptenaren in de mijnen, verwerkten ze metaal en bereidden ze hun voedsel boven vuur. Dat zijn allemaal factoren die kunnen bijdragen aan luchtvervuiling. Bovendien zou het Egyptische klimaat – woestijnachtig, met vele zandstormen – ervoor gezorgd hebben dat deeltjes die waren neergedaald, weer opwaaiden en geïnhaleerd werden.

Montgomerie wil graag achterhalen waar de vervuilende stofjes vandaan komen. Hij wil de stoffen die de Egyptenaren verbrandden ook in brand steken en zo vaststellen welke deeltjes daarbij vrijkomen. Die deeltjes kan hij vervolgens vergelijken met de deeltjes in de longen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd