Raket van amateurs maakt eerste testvlucht

Amateurs hebben vanaf een klein lanceerplatform in de Oostzee een ‘non-profitraket’ gelanceerd. De lancering verliep prima.

Het is een heel bijzonder project. Zonder enige overheidssteun ontwikkelden Deense amateurs een raket die in de toekomst ruimtetoeristen moet gaan vervoeren. De eerste testvlucht stond eigenlijk gepland voor augustus vorig jaar. Dat ging echter niet door. Maar wat in het vat zit, verzuurt niet en dus ging de raket nu alsnog de lucht in.

Niet vlekkeloos
De eerste testvlucht zit er inmiddels op en die verliep niet vlekkeloos, maar wel naar tevredenheid van de amateurs. De vlucht duurde 21 seconden en in die korte tijd werden flinke snelheden gehaald. Toen het tijd werd om weer terug te keren naar de aarde, klapte de parachute uit. Dat ging niet helemaal goed, waardoor de raket iets harder landde dan eigenlijk de bedoeling was.

Analyse
Maar de ontwikkelaars van de raket kunnen daar niet mee zitten. Zij hebben hun eerste testvlucht erop zitten en kunnen nu alle gegevens die deze vlucht opleverde, gaan analyseren.

Bekijk de testvlucht hieronder. Eerst gaat het even fout, maar daarna (5:45 minuten) gaat de raket met enorme snelheid de lucht in.

Bovenstaande foto laat de lancering van de raket zien. Foto via: Copenhagen Suborbitals.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd