Opportunity heeft 30 kilometer op de teller

Een mijlpaal voor marsrover Opportunity: na het laatste ritje van 147 meter staat er nu na zeven jaar rijden 30 kilometer op de teller.

Dat lijkt misschien niet veel. Maar het is vijftig keer meer dan NASA voorafgaand aan de missie in gedachten had. Opportunity bevindt zich al 88 maanden op Mars en is daarmee eigenlijk al stokoud. NASA had namelijk een missie van zo’n drie maanden voor ogen toen Opportunity werd gelanceerd.

Gezond
Maar Opportunity zet door. De rover is nog steeds piekfijn in orde en blijft doorwerken. Op dit moment is de marsrover onderweg naar de Endeavour-krater: een krater met een diameter van 22 kilometer. Opportunity moet nog 3,5 kilometer afleggen voordat deze bij de krater arriveert.

WIST U DAT…

…NASA onlangs het broertje van Opportunity heeft moeten opgeven?

Foto’s
Onderweg komt Opportunity natuurlijk ook van alles tegen en dat wordt allemaal nauwkeurig vastgelegd. Zo maakte de marsrover prachtige foto’s van enkele kleinere en jongere kraters. Behalve 2D-foto’s (zoals deze), zijn er ook enkele 3D-beelden gemaakt (bekijk ze hier en hier en hier).

Naar verwachting arriveert Opportunity later dit jaar bij de Endeavour-krater. Onderzoekers kijken reikhalzend naar dat moment uit. De krater bevat namelijk mineralen die nog nooit direct op Mars zijn bestudeerd.

Benieuwd naar de reis van Opportunity? Bekijk ‘m hier!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd