Nieuwe psycholoog past in uw zak

Als het aan wetenschappers ligt, kan uw smartphone straks vaststellen of u last heeft van depressieve klachten.

De onderzoekers van de Northwestern University Feinberg School of Medicine doen hun plannen voor zo’n ‘zakpsycholoog’ in een persbericht uit de doeken. De smartphone trekt conclusies op basis van tal van gegevens.

Locatie
Bijvoorbeeld uw locatie. Maar aan de hand van de accelerometer stelt de smartphone ook vast hoe actief u bent. Daarnaast beoordeelt de telefoon ook hoe het met uw sociale leven staat door te kijken hoeveel u belt en of u veel mails krijgt. Mensen met depressieve klachten sluiten zich vaak helemaal af van de buitenwereld: een situatie die een smartphone als geen ander kan detecteren.

WIST U DAT…

Experiment
De eerste experimenten met de technologie – genaamd Mobilyze! – zijn al achter de rug. De resultaten zijn veelbelovend. Mensen die op deze wijze door hun telefoon in de gaten werden gehouden en op basis van de gegevens ook tips kregen over hoe ze hun negatieve gedrag konden veranderen, vertoonden veel minder symptomen van depressie.

Medicijnfles
De smartphone is niet het enige project van de wetenschappers. Ze werken ook nog aan andere methoden die het leven van mensen met psychische klachten gemakkelijker moeten maken. Bijvoorbeeld een medicijndoosje dat u eraan herinnert uw pillen te nemen. Wanneer psychische patiënten zich goed voelen en besluiten te stoppen met hun medicatie wordt er een waarschuwing naar de arts verstuurd. Hij kan dan ingrijpen.

“Wij vinden nieuwe manieren uit waarop technologie mensen met mentale gezondheidsproblemen kan helpen,” vertelt onderzoeker David Mohr. “De potentie om depressies te verminderen of zelfs te voorkomen, is enorm.”

Bronmateriaal

"A Therapist in Your Pocket" - Northwestern.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door EU Social (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd