3D-kaart laat impact aardbeving zien

Wetenschappers hebben voor het eerst een zeer uitgebreide 3D-kaart van een aardbevingszone voor en na de beving gemaakt.

De onderzoekers richtten zich op de beving die Mexico in april 2010 trof. De beving had een kracht van 7,2 op de schaal van Richter en het epicentrum lag nabij Mexicali, in het noorden van Mexico.

Laser
De onderzoekers vlogen met een vliegtuig over de aardbevingszone en dat vliegtuig stootte laserstralen uit. Door de ‘reis’ van deze laserstralen te bestuderen, konden de onderzoekers conclusies trekken over de grond eronder. Het leverde ze in minder dan drie dagen een hele complete kaart van de aardbevingszone op.

Vergelijken
Voor de beving plaatsvond hadden de Mexicaanse autoriteiten datzelfde al eens gedaan. De onderzoekers legden die resultaten naast hun eigen bevindingen en konden zo de verschillen in kaart brengen. En dat leverde nogal wat verrassingen op. Zo zagen onderzoekers nu veranderingen die ze tijdens veldwerk niet hadden opgemerkt. Bijvoorbeeld vouwen boven de Indiviso-breuk.

Kleine breuken
Het onderzoek verklaart ook hoe de beving kon plaatsvinden. Rond een aantal kleine breuken vonden vervormingen plaats die leidden tot de beving. “Dit soort aardbevingen gebeuren geheel onverwachts,” weet onderzoeker Michael Oskin. Zeven kleine breuken (die vaak minder goed in de gaten worden gehouden dan grote breuken) droegen samen bij aan de beving.

Het is voor het eerst dat de aardbevingszone op deze wijze voor en na een beving in kaart is gebracht. De onderzoekers hopen dat hun studie bijdraagt aan een beter begrip van aardbevingen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd